Орест Сарматський

На висадку гектару лаванди знадобиться $10 тисяч — фахівець (Агроновини)

лаванда

Основні витрати фермера, який планує закласти лавандову плантацію, у перший рік підуть на розсаду. Щоб висадити 1 га лаванди потрібно вкласти від $10 тисяч. Повідомляє uhbdp.org.

- Кілограм насіння лаванди коштує 80-90 тис. грн. Засівати поле насінням дорого. Якщо ж висаджувати розсадою, то витрати залежатимуть від обраного способу посадки. За схемою 70х1,4 м знадобиться 10,2 тис. саджанців/га. Середня ціна одного — $1-3, — розповів завідувач кафедри рослинництва та садово-паркового господарства Миколаївського національного аграрного університету Олег Коваленко.

Також фахівець додав, що на висадку 1 га лаванди потрібно 4 людини, які працюватимуть протягом 10 днів. За цей час можна все зробити вручну.

Збирати лаванду можна механізовано, але це доцільно лише тоді, коли площа плантації не перевищує 10 га. Інакше ніякого резону в залученні механізованої техніки немає.

Збут лаванди може бути різнонаправленим. Можна продавати саджанці, готувати парфумерні вироби, натуральну косметику чи використовувати у виноробстві.

Україна збільшила імпорт огірків і томатів

За 6 місяців поточного року Україна імпортувала 7 тис. т огірків та 55 тис. т томатів, що відповідно на 38% і 15% більше ніж показники за аналогічний період минулого року. Повідомляє fruit-ukraine.org.

Цікаво, що імпорт як огірків, так і томатів, за першу половину 2019 р., став рекордним за останнє десятиріччя. Натомість експорт овочів закритого ґрунту продовжує знижуватися. Так, поставки томатів за кордон з початку року становлять всього 0,97 тис. т, що втричі менше ніж в минулому сезоні.

огірки, помідори
огірки, помідори

Експорт огірків також зменшився майже в два рази, в порівнянні з 2018 р., і за 6 місяців поточного року склав 1,3 тис. т.

- Така тенденція на ринках огірків і томатів пояснюється тим, що Україна доволі довгий період була орієнтована на російський ринок, який після загострення політичної ситуації між країнами став недоступним для українських виробників. До того ж, вітчизняним виробникам доволі складно конкурувати на внутрішньому ринку з турецькою продукцією, оскільки витрати на газ та електроенергію в Туреччині набагато менші ніж в Україні. Наразі українські виробники овочів закритого ґрунту потребують квотування ввезень та впровадження торгового мита на імпортну продукцію, — пояснила Директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео