Тернополянам на замітку: чому важливо відчувати власне тіло під час занять спортом

здоровя

Що варто знати про фізичні навантаження «сердечникам» і як обирати «саме ті» вправи, аби не зашкодити здоров’ю я розповідала у минулій публікації. А сьогодні піде мова про контроль.

Виконувати фізичні вправи через силу не варто, рівно так само, як і сподіватися на власне самопочуття обираючи режим тренувань, адже це – необ’єктивний показник. Так, згідно з дослідженням вчених, у багатьох любителів оздоровчого бігу, які ніколи не скаржилися на серце, виявляють серйозні проблеми міокарда тільки під час лікарського огляду. Тому при виконанні оздоровчої гімнастики людям з проблемами серцево-судинної системи важливо дотримуватись певних правил:

  • навіть при гарному самопочутті не можна різко збільшувати навантаження. А якщо раптом десь щось заболить, з’явиться задишка, то слід негайно припинити виконання вправ;
  • гімнастику можна починати тільки через півтори-дві години після прийому їжі;
  • до, під час та після виконання вправ потрібно контролювати пульс. Навіть до кінця тренування він не повинен перевищувати 120 ударів в хвилину. А через 5 хвилин відпочинку повинен повернутися до початкового значення;
  • ходьба ‒ найкраще для здоров’я серця;
  • піші прогулянки ‒ це одна з форм аеробних вправ і один із найпростіших способів підвищити свою активність і поліпшити стан здоров’я.

До речі, якщо у вас є проблеми з серцем, то піші прогулянки можуть бути так само ефективні, як і спеціальні програми серцевої реабілітації. Під час прогулянок серце починає працювати ефективніше і перекачує більше крові при кожному ударі, доставляючи відповідно більше кисню і поживних речовин до інших органів.

Тому, якщо у вас немає можливості постійно відвідувати ЛФК чи санаторії, зробіть прогулянки частиною вашого режиму дня. Найкраще ходити щодня не менше 10 хвилин. Короткі прогулянки протягом дня можуть бути настільки корисні, як і тривалі навантаження кілька разів на тиждень.

Підйом по сходах замість ліфту або паркування подалі від місця призначення і прогулянка туди пішки можуть дати додаткове навантаження до рекомендованого мінімуму. Будьте винахідливі. Замість того, щоб «зависати» у соцмережах і спілкуватися дистанційно, призначайте зустрічі і частіше виходьте на свіже повітря. Зрештою, будьте здорові!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео