Втеча дитини — шок для рідних

20122018232349692-600x395

За сім місяців цього року на Тернопільщині з дому зникло 110 дітей, тоді коли за січень-липень 2018-го ця цифра менша - лише 44 випадків. Причини втеч, каже начальник відділу ювенальної превенції Петро Тихович, були різні, як і вік - від трьох до вісімнадцяти років.

– Із сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах, діти тікають, щоб змінити своє життя на краще. Не виключення і діти з благополучних сімей. Вони йдуть із дому в пошуках пригод або щоб довести батькам свою самостійність. Ще одна причина втеч - соціальне сирітство та недостатня увага до дітей. Найчастіше тікають із дому дівчатка 14-18 років.

Дев'яносто п'ять відсотків втікачів правоохоронці повернули додому менше як за добу. П'ятнадцять фактів про зникнення дітей внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки на пошуки неповнолітніх знадобилося понад 24 годин, пише Досьє 102.

- Не рідко з дому тікають жінки й забирають із собою дітей. Причина такого вчинку - насилля в сім'ї. Багато малолітніх покидають житло через пиятику батьків. Бували випадки і втечі через «перше» кохання.

Замкнутість, агресивність, ігнорування батьків і їхніх прохань, небажання перебувати тривалий час удома - усі ці зміни в поведінці дитини можуть свідчити про проблеми чи складнощі у житті неповнолітніх. Батькам, у яких дитина в підлітковому віці почала маніпулювати та погрожувати втечею з дому, не слід пропускати це повз себе, а залучити обов'язково сімейного або дитячого психолога. Краще попередити, ніж переживати гострі ситуації.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео