Віра Олександрович

Чемним бізнесменам на Тернопільщині живеться непогано

ПДВ

Підприємцям на Тернопільщині вже повернули 421 млн грн податку на додану вартість (ПДВ). Але отримали кошти лише чемні бізнесмени. Ті, що неправомірно задекларували таке відшкодування, – «пролетіли».

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

– Упродовж 7-ми місяців бізнес Тернопільщини задекларував 387 млн грн бюджетного відшкодування ПДВ, – кажуть у податковій. – Про це заявили 138 суб’єктів господарювання краю. Порівняно із січнем-липнем торік сума заявленого до відшкодування ПДВ зросла на 136 млн грн.

Нагадаємо, завдяки впровадженню Електронного реєстру відшкодування ПДВ процес повернення платникам бюджетних коштів здійснюється прозоро та автоматично.

– Так, цьогоріч платники Тернопільщини вже отримали із держбюджету 421 млн грн, – уточнюють у податковій. – У січні-липні торік відшкодували лише 250 млн грн ПДВ.

Крім того, із початку року фахівці фіскальної служби краю упередили 1,6 млн грн неправомірно задекларованого до відшкодування ПДВ.

– Загальний залишок заявленого невідшкодованого на розрахунковий рахунок ПДВ становить 79 млн грн, – продовжують фахівці. – У тому числі: 63 млн грн перебувають на стадії перевірок і процедурі бюджетного відшкодування згідно із вимогами Податкового кодексу України (ПКУ) і відповідних нормативних документів, ще 16 млн грн – на стадії судового та адміністративного розгляду.

До речі, платники податків можуть в онлайн-режимі відстежити та перевірити етап, на якому перебуває їхніх платіж, за допомогою електронного сервісу ДФС «Електронний кабінет платника». Переглянути реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування можна на офіційному порталі ДФС України в Електронному кабінеті платника ТУТ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео