Огіркові секрети Галини Зрайчик з Гусятинщини

67802300_422588641679147_6150179901270917120_o

Для Галини Зрайчик із Оришківців Гусятинського району, яка працює вчителем історії, робота на городі – справжній відпочинок. Чого вже тут нема: різних сортів картопля, помідори, перець, капуста, зеленина на будь-які смаки і вподобання. Улюблені овочі господині – огірки. Про них вона може розповідати годинами.

Секретами вирощування городини пані Галина розповіла Марії Безкоровайній з  газети «Сільський господар плюс».

Цього року перший урожай зеленців господиня збирала вже у середині червня. Із шести рослин зірвала майже вісім кілограмів огірків. Так щедро заплодоносив ранній гібрид «Арктика». Із пізніх сортів жінка вирощує Фенікс і Фенікс плюс. Вони дають урожай аж до середини осені.

– Насіння цього гібриду я висівала восьмого квітня, – розповідає Галина Михайлівна. – Першого травня, коли вже з’явилися чотири справжні листочки, висадила рослини у міні-тепличку. На день обов’язково її відкривала. Коли огірки почали плестися і їм вже було замало місця у парнику, я підв’язала їх на шпалери. Завдяки такому способу можна суттєво зекономити площу і що головне – збільшити врожайність овочів у кілька разів. Адже контакт із землею провокує багато хвороб. За допомогою шпалер цього можна уникнути. Хоча гібриди й так стійкі до недуг, та профілактично їх все одно варто обробляти від несправжньої борошнистої роси, фітофторозу та пероноспорозу. Тим паче, що нинішнє дощове літо сприяє поширенню цих хвороб. Також побільшало і шкідників, тому і з ними треба боротися. 

У своїй практиці пані Галина практично не використовує хімічних препаратів, утім цьогорічна дощова погода змушує її, як і більшість городників, поєднувати їх із біологічними засобами. Для профілактики від шкідників використовує Бітоксібацилін та Актоцид. З хімічних препаратів стає в нагоді Ридоміл Голд.

– Огірки люблять органічну поживу, тож висаджувати їх треба у грунт, попередньо удобрений перегноєм, – навчає господиня. – Починати підживлювати рослини слід у ранні терміни. Через тиждень після висадки у грунт підгодовую їх нітроамофоскою. Зазвичай протягом усього періоду вирощування підживлюю огірки під корінь. Тож як тільки-но вони зав’яжуться, напуваю їх розчином кальцеміду із розрахунку 20 грамів на 10 літрів води. Кожному кореню даю півлітра цього «коктейлю». Наступного дня підживлюю монофосфатом кальцію. Цю процедуру повторюю три рази підряд. Зібравши врожай, проводжу азотне підживлення. 

Також господиня розповідає, що добре зарекомендувало себе дріжджове підживлення. Для цього 100 г дріжджів треба розчинити у пів літра теплої води і кинути туди пригорщу цукру. Відтак цей розчин влити у 10 л настояної на сонці води і перемішати. Підливати з розрахунку пів літра поживи під кожен корінь. Робити це слід, коли грунт вологий. Інакше рослина може загинути. Цією настоянкою можна підживлювати й інші рослини, в тому числі і кімнатні.

– Ефективною є і трав’яна бовтанка, – зауважує Галина Зрайчик. – Готують її так: будь-яку скошену траву кидають у відро, заливають водою і настоюють два дні на сонці, щоб добре вибродила. Потім проціджують і розчиняють у десяти літрах води. Кожному кущеві дають пів літра цієї бовтанки. Вона живить листя азотом. А от про плоди подбає калій. Тому наступного дня я підгодовую рослину розчином монофосфату калію. 

Нагадує Галина Михайлівна і про пасинкування огірків. Також слід пам’ятати і про рясний полив теплою водою. Маленькі рослини краще напувати ввечері, великі – вранці.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео