Орест Сарматський

Понад 2 тисячі аграріїв отримали компенсацію за сільгосптехніку (Агроновини)

0701 (Copy)

Українським аграріям станом на кінець липня спрямовано 261,1 млн грн часткової компенсації вартості за купівлю сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Відповідні розрахунки відбулись за період грудень 2018 року та січень-травень 2019 року, йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За звітний період програмою скористалося 2 372 сільськогосподарських товаровиробника, придбано 3 993 одиниць техніки та обладнання на суму 1,262 млрд грн.

Серед найбільших отримувачів компенсації від держави є сільгоспвиробники Вінницької (29,1 млн грн), Одеської (20,2 млн грн), Сумської (18,6 млн грн.), Кіровоградської (18,2 млн грн.) та Миколаївської (17,6 млн грн.).

0702 (Copy)
0702 (Copy)

Прогноз: молоко активно буде дорожчати до середини серпня

Ціна на сире молоко у другій половині липня продовжила зростати досить потужними темпами. Так, екстраґатунок додав 38 коп і наразі в середньому коштує 9,87 грн/кг.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока.

– При цьому збільшується розрив між екстраґатунком та нижчими сортами. На даний час різниця між гатунками «екстра» та «вищий» складає 75 коп і є найбільшою у поточному році та вищою на 25 коп, ніж у липні 2018 р., що свідчить про зростання попиту на якісне молоко, – каже аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць.

Ціна вищого ґатунку зросла на 19 коп і встановлена на рівні 9,12 грн/кг. Перший ґатунок подорожчав на 16 коп і зріс в середньому до 8,87 грн/кг. Різниця між вищим і першим ґатунками наразі стабільна і становить 25 коп, тоді як у липні минулого року вона сягала 45 коп. Зміни в ціновому діапазоні між ґатунками, набувають нових обрисів і така тенденція буде закріплюватися надалі у зв’язку з новими вимогами щодо гігієни молока та молочних продуктів.

Середньозважена ціна молока у липні склала 9,17 грн/кг, що на 69 коп. вище (+8,1%), ніж у липні 2018 року.

– На зростання ціни нині тиснуть ряд факторів. Головний з них –  нестача молока. У поточному році відмічається неповноцінність сезону «великого молока», що зумовлено зменшенням чисельності дійного поголів'я корів в Україні. Інший і не менш важливий - вплив зовнішньої торгівлі, активність якої зараз несподівано посилилася у зв'язку з появою нового «вікна можливостей» для експорту молочних продуктів у країни СНД, контракти на поставки яких уже підписані. Ще один несподіваний фактор – відсутність запасів сухого молока у великих операторів ринку, що створює додатковий попит на внутрішньому ринку, – пояснюють в асоціації.

Активна фаза підвищення ціни на молоко зберігатиметься до середини серпня, а надалі сповільнить темпи зростання. Висхідний ціновий тренд зберігатиметься орієнтовно до жовтня місяця, вважають експерти.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео