10 Грудня 2019, Вівторок


У Ланівцях на вулицях з’явилися контейнери із піском (фото)

Погода
Погода в Тернополі 11 грудня

Фоторепортаж
Учні з Тернопільщини побували в гостях в артилеристів (фоторепортаж)

На Тернопільщині матерів-героїнь стало більше

Відео
Кличуть усіх: важливу нараду у Тернополі призначили на п’ятницю 13-го (фото, відео)

На Тернопільщині юнаку, який виріс без батьків і став захисником, придбали квартиру

Жінка викрала у 88-річного дідуся гроші та мобільний телефон

Фотофакт
У Бережанах новорічна ялинка засяє на 28 тис. грн (фотофакт)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Відео
Правову безкоштовну допомогу на Тернопільщині отримала 51 тисяча осіб

Тернопіль став столицею для молоді

Близько п’ятиста атовців з Тернопільщини отримали безкоштовне протезування зубів

Відео
На Тернопільщині вручали цікаві годинники і робили особливі заяви (фото, відео)

Підглядаючи за Тернополем (фото)

Анонс
Тернополян навчать надавати домедичну допомогу

Відео
Правоохоронці розшукують жінку, яка накриміналила у супермаркеті (відео)

Відео Фоторепортаж
Костел святої Клари: незвична святиня минулих століть (фоторепортаж, відео)

Полуничний фермер продає не ягоди, а емоції (Агроновини)

На Тернопільщині найдовша у світі гіпсова печера чекає на обнову

Це цікаво
Тернопільські нацгвардійці долучились до створення листівок у стилі «Love is…» (фото)

Макети різдвяних шопок покажуть у Тернополі

За місяць до Різдва: студенти чортківського медичного коледжу заколядували (відео)

Олена Підгрушна повертається у дорослий біатлон, Меркушину можуть відправити на Кубок IBU

Тернопільські водії можуть не давати документи на керування транспортним засобом в руки поліцейським

Білоруси підсобили Тернополю міськими автобусами

Відео
У мережі з’явилась друга частина фільму про Чортків (відео)

Це цікаво
Пам’ятка для тернопільських водіїв: які методи гальмування краще використовувати під час ожеледиці

Фоторепортаж
Крихкість тернопільського старосвітського буття (фоторепортаж)

Прийняли остаточне рішення щодо дати святкування Різдва Христового

Це цікаво
У мережі показали, наскільки тернополяни схвалюють діяльність місцевої влади

Студенти педагогічного університету отримають академічні стипендії Президента України та Верховної Ради (фото)

QR-код тристороннього тернопільського годинника сканували 4 тисячі разів

У Тернополі дорожню службу може очолити людина компанії-монополіста дорбудівництва – Спиридонов

Відео
Тернопільщина: Зарівний і Тарашевський спробують скласти мандати (фото, відео)

Жителі Тернопільщини гідно представили свій край за кордоном (фото)

Син, який знущався з матері, постав перед судом

Фотофакт
Бережанські поліцейські вирушили в зону ООС (фотофакт)

Тернополяни можуть розширити свою сім’ю на свята

Відео
У Тернополі ухвалили документ, якого раніше взагалі не було (фото, відео)

Жителі Шумська просять підтримати танцювальний колектив

У тернопільській багатоповерхівці чоловік знайшов бойову гранату

Деякі тернополяни отримали відзнаки від Володимира Зеленського

Фотофакт
У центрі Бучача обвалюються будинки (фотофакт)

Це цікаво
10 грудня в історії Тернопільщини

Жителів Бережан попереджають про невтручання у роботу водопровідної мережі

Одна із громад Тернопільщини закупила спецтехніку для ремонту доріг (фото)

У Великих Бірках на Тернопільщині освятили новий храм (фото)

9 Грудня 2019, Понеділок


Фотофакт
У Тернополі біля «Універсаму» зіштовхнулися два автомобілі (фотофакт)

Погода
Дощ з снігом – зима повертається у Тернопіль

У Тернополі триває розшук двох незнайомок, підозрюваних у шахрайстві

Відео
У Тернополі відновили розмови про добудову школи №25, порятунок ставу і розвиток парків (фото, відео)

Тернопіль наблизився до трійки міст з найкращими можливостями

На Тернопільщині є громада, яка має свій …смак (фоторепортаж)

Тернопільщина, Терен, фестиваль, смак, громада, Золотй Потік, страви, фоторепортаж, Це цікаво

Етногастрономічний  фестиваль «Смак Золотого Потоку» відбувся на Тернопільщині

Макаран, балабухи та «Баба» з п’єца»

Чи траплялася  вам колись нагода в один день посмакувати стравами, які, переважно, господині готують у певні дні року, скажімо, до Різдва, Великодня, Маковея, Спаса? Або скуштувати різноманітні, ну дуже смачні наїдки, назви яких ви почули вперше? І все це, повторюю, в один день, на одній локації, а точніше – на відкритому повітрі, у тіні вікових дерев?  Але не буду інтригувати. Є таке місце, де це все можливе.

Воно – у Золотому Потоці, селищі міського типу на Тернопільщині, що за майже сто кілометрів від обласного центру розкинулося  неподалік Дністра .

Саме тут минулої неділі і відбувся етногастрономічний  фестиваль «Смак Золотого Потоку»

Отож, на центральній вулиці селища, де розташована центральна садиба Золотопотіцької ОТГ вже вдруге проводять такий фестиваль, організований за підтримки Програми USAID Ukraine – DOBRE та Західноукраїнського ресурсного центру.

Того дня у Золотий Потік прибули знані господині із 11-ти сіл, які входять в єдину громаду. А приготували вони, немало-небагато, а понад 200 страв!

Наприклад, із села Сокілець господині привези макаран. Одразу ж скажу, не плутайте цю страву із звичними макаронами.

– Її приготувати дуже легко, – розповідає учасниця фестивалю Олеся Микуляк. – Берете дрібно нарізане домашнє тісто, відварюєте, проціджуєте, залишаєте, аби вистигло. Окремо заливаємо окропом родзинки, залишаючи їх на 5-7 хв у воді з цукром, збиваємо 6 яєць, все це змішуємо, додаємо трохи жиру, кладемо у форму  і запікаємо до 40 хвилин у духовці. Можна додавати і яблка, іноді додають м’ясний чи курячий фарш, – каже пані Олеся, демонструючи свій сокілецький макаран.

А ось ще одна учасниця фестивалю – Галина Григоришин, директор школи із райцентру Бучач. Вона живе у селі Соколів, що належить Золотопотіцькій громаді, тож не могла не приїхати на таке кулінарне свято.

– Я сьогодні тут презентую балабухи, квашені бурячки, є і спечені у печі тертюхи. Балабухи колись переважно готували дівчата на свято Андрія, робили їх увечері. Пропорція один до одного – товчена картопля, домашній сир, яйця, все перемішую із сіллю та перцем, ліплю такі кульки, кладу це все на змащене деко, зверху ще яйцем змащую – і в духовку. Виходять такі смачні запечені кульки, – каже Галина Григоришин.

Серед розмаїття наїдків мою увагу привернула страва за назвою «Баба» з п’єца». Її приготувала  Антоніна Кордівська  із Золотого Потоку. Каже, що це – традиційна страва селища. Випікається вона обов’язково у печі. Тож готують терту картоплю, додають яйця, терту цибулю, перемішують, ще й часник, перець, сіль, дають, щоб все це встоялося і кладуть у піч. А згодом витягують звідти «Бабу» з пєца»…

«Креплики» від весільної господині та квашена риба з Дністра

Перерахувати усі презентовані страви непросто. У майже тисячі гостей цього гастрономічного свята очі розбігалися від домашніх делікатесів. Але назву бодай ще одну страву, яку приготувала для фестивалю відома в окрузі  весільна господиня, пенсіонерка, Марія  Федорончук  із Скоморохів.

– Привезла  вареники-«вушка» з грибами – креплики. Бачите, які вони файненькі, маленькі, а всередині білі грибочки. То мене ще бабця навчила їх робити. У нас ліси навколо, річка близько, все своє, натуральне. М’яса багато не звикли їсти. Городина, лісові ягоди, гриби, все на зиму заготовляємо. Їмо різні каші, бачите, ось тут є така  запіканка, рибні різні страви, – розповіла поважна господиня.

Поруч із нею – стіл, закладений глибокими тарілками із стравами, серед яких і рибні.

– То все із нашої дністрової риби. Кажуть, що там є до 100 видів. То на столі завжди її маємо. І в’ялену, і смажену, а щоб на довше було – квасимо. Для квашення риби беру дві літри води, півлітри оцету, 100 гр солі, заливаю почищену і порізану на шматочки рибу і в такому маринаді із перцем, сіллю, лавровим листком тримаю добу. Тоді вже можна їсти. Кісточки риби стають настільки м’якенькі, що дитина може ту квашену рибу куштувати, – розповіла Іванна Кринична із Возилова.

Щоб туристи відчули  «смак громади», а люди – доходи

Голова Золотопотіцької громади Ростислав Кушик каже, що ідея  проведення етногастрономічного фестивалю виникла тоді, коли задумалися над тим, як привернути увагу туристів, отримуючи від їхніх відвідин певний зиск.

– Те, що є навколо нас – гріх було би не показати туристам, тим, хто любить подорожувати. Замок, старий палац, Русилівські водоспади, що там казати,  у Дністровському каньйоні є просто дивовижні місця. А якщо до цього всього ще додати автентичні страви, то це ж прекрасно! Подорожуючі можуть і наші чудові околиці оглянути і страв різних скуштувати. Отож, перед тим, як вишукати оригінальні рецепти у всіх наших одинадцяти селах, ми опитали сільських господинь. Попросили допомогти нам експерта, відому дослідницю української кухні Олену Брайченко.  І вона відгукнулася на наше прохання. Ми вже бачимо, що такі етно-страви із якісних, екологічно чистих  продуктів туристам подобаються. У нас – близько десятка «зелених садиб», де туристи можуть і переночувати, і страви смачні скушутувати. Тож такі фестивалі практикуватимемо й надалі. Вони згуртовують громаду, це набирає розголосу, людей все більше приїжджає до нас, – розповів Ростислав Кушик.

У день проведення фестивалю «Смак Золотого Потоку» відбулася і концертна програма із піснями та театралізованими сценами на тему українських страв. А ще цього дня гості фестивалю і жителі громади побачили відеоролик про туристичну привабливість цього куточку Тернопільщини, де на екрані Юрій Андрухович провів своєрідну екскурсію історичними, природними, заповідними тутешніми місцями і садибами, де готують автентичні страви.

Що ж, видно з усього, етногастрономічний  фестиваль, який відбувся у Золотому Потоці – лише частинка осмисленої спільної  роботи  усієї громади. Аби не тільки її гості відчули «смак» громади, але й вона сама, отримувала від подібних проектів і задоволення, і певний достаток.

Фото автора

294

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали
Інші публікації автора