Орест Сарматський

В Україні – дефіцит якісної малини (Агроновини)

малина

Переробники ягід в Україні стикнулися з проблемою формування сировинної бази щодо малини. Про це повідомляє infoindustria.com.uа.

За словами гравців ринку, сьогодні основні закупівлі ягоди здійснюються в межах 25-35 грн/кг залежно від регіону та якості. Водночас найбільші проблеми із закупівлями відчувають компанії, котрі спеціалізуються на шоковому заморожуванні, оскільки пропозиція якісної малини за прийнятною ціною вкрай обмежена.

Таку ситуацію профільні експерти в першу чергу пов’язують з падінням виробництва даної ягоди в основних європейських країнах-виробниках, що дає Україні непогані шанси закріпити свої позиції на міжнародній арені.

Роком раніше ціни на ранні сорти малини рідко перевищували 10-15 грн/кг, при цьому самі виробники нерідко повідомляли про проблеми з реалізацією, оскільки заводи практично не здійснювали закупівлі в першій половині сезону.

Картопля подорожчає на 50-80% – прогноз

Кількість дощів у цьому сезоні негативно вплине на ціни на картоплю – продукт подорожчає на 50-80%. Про це повідомив президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич, повідомляє news.finance.ua.

Нагадаємо, що овочевий кошик з початку року подорожчав на 86%, а за останній місяць – на 21%.

- Проливні дощі погано вплинули на урожай картоплі. У вересні-жовтні, в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, слід очікувати подорожчання цін на картоплю від 50 до 80%. Оскільки картопля – це другий хліб, то цілком зрозуміло, що ціни на нього зростуть до 80%. Це сильно вдарить по бюджету практично кожної української родини, – сказав Томич. Він уточнив, що в результаті несприятливих погодних умов зібрано в рази менше зерна, а з овочів – цибулі й капусти.

картопля
картопля

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео