На Кременеччині зацвіла «священна трава», що воскрешала людей (фото)

шавлія

«Священна трава», що у давнину вважалася потужним афродизіаком, вводила в транс і навіть вертала з того світу, розцвіла у Кременецькому ботанічному саду. Шавлію мускатну цінували Діоген, Гіппократ та Пліній, її використовували стародавні шамани.

– Про властивості цієї рослини знали ще з 1 століття нашої ери, з лікувальною метою застосовували Діоген, Гіппократ, Пліній та інші. Стародавні шамани використовували її для входу в транс. Їй приписували навіть здатність воскрешати людей, спілкуватися з потойбічним світом, пророкувати долю. У Середні століття почали застосовувати як засіб для оздоровлення очей, навіть нарекли «Оком Христа». У 12 столітті вважали потужним афродизіаком, – розповідають у Кременецькому ботанічному саду. 

шавлія1
шавлія1

Своїй назві рослина завдячує німецьким купцям, які хитруючи, додавали її до вина, щоб зімітувати смак мускату. Також вважається, що абиде шавлія мускатна не ростиме.

– До сьогодні збереглося повір’я, що вона росте на ділянці тільки тієї господині, яка є берегинею сімейного вогнища, – зазначають у Кременецькому ботанічному саду.

Фото Кременецького ботанічного саду

Вибір читачів за тиждень

Відео