Орест Сарматський

Назвали 6 складових успішного вирощування ожини (Агроновини)

1301 (Copy)

Агроном господарства «Павлівські» з села Веселе на Херсонщині Сергій Павлівський назвав шість основних факторів успіху у вирощуванні лохини: сорти, застосування тунелів, обрізування, запилення, живлення та захист від шкідників.

Про це повідомляє agrotimes.ua.

В обробітку господарства перебуває 5 га ожини, з них у тунелях – 3 га. Тунелі захищають ожину від приморозків, опадів та вітрів. Урожайність ягоди на полях господарства сягає 4 т/га.

У широких міжряддях молодих посадок ожини в перші 2 роки вирощують полуниці, потім замінюють їх ранньою картоплею. Після чого ожина розростається й затіняє інші рослини.

Тут вирощують три ранні сорти ожини: Лох Тей, Натчез, Хевен Кен Вейт та ремонтантний сорт Блек Меджик.

Ожину висаджували із середини жовтня до середини листопада. На ранніх сортах із застосуванням схеми 3на 1 м. Ремонтантний сорт ожини посадили за схемою 3на 0,5 м.

– Саджанці висадили під бур на глибину 15-20 см. Під посадку внесли перегній у невеликій кількості, який перемішали із ґрунтом, щоб не підпалити коріння. Ґрунт у рядках замульчували тирсою. З обох боків рядка ожини на висоті 30 см від ґрунту закріпили крапельною стрічкою, – розповів Сергій Павлівський.

За його словами, у перший рік посадки приріст пагонів становив 3-4 м. Кущі обрізали, залишивши на кожному по 4 пагони заміщення. Пагін від пагона розташовувався на відстані не менше 10 см.

– Навесні провели агрохімічний аналіз ґрунту. Виходячи з виносу елементів живлення, кущі підживили нітроамофоскою. Для кращого запилення ожини в тунелях на кожен гектар встановили 6 вуликів із джмелями, – додав агроном.

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Попит на українське яблуко перевищує виробництво потрібних сортів

Імпортери українського яблука з країн південно-східної Азії, Близького сходу та Європи говорять за якість порівняну з яблуком США при досить конкурентній ціні. Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

– Ціна на українське яблуко істотно перевищує ціну, яку ті ж імпортери платять за яблуко з Польщі, – сказав керівник УПОА Федір Рибалко.

За його словами, в Об’єднаних Арабських Еміратах, після успішних поставок українського яблука, відразу декілька імпортерів повністю відмовилося від закупівлі польської продукції.

– У нас зараз є лише одна, але дуже приємна проблема – обсяг попиту на яблуко з України перевищує обсяг виробництва продукції необхідних сортів і якісних параметрів, перш за все тому, що у наших фермерів часто немає сучасного обладнання для зберігання, доробки та маркетингу яблука, – зауважив Федір Рибалко.

Темпи світової торгівлі яблуком продовжують знижуватися. У 2018 р. було зафіксовано рекордне за багато років падіння світового експорту та імпорту яблук, яке досягло 16% в натуральному вимірі.

Проте, в УПОА вважають, що це не привід для розчарування для українських садівників, адже саме Україна має унікальні природно-кліматичними умови для вирощування яблука преміальної якості.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео