Тернополянам розповіли, як вибрати кавун, щоб не опинитися на лікарняному ліжку

69215095_880760972287171_2352884720854892544_n

Медики повідомили, що на Тернопільщині протягом останнього часу все частіше фіксують випадки гострих кишкових інфекцій через споживання кавуна. Як правильно обирати літню ягоду, розповіли спеціалісти.

Наприкінці серпня і початку осені – настає пора кавунів. Серед тернополян медики фіксували  випадки отруєнь через цей продукт. Якщо купувати кавун в середині літа – є можливість отруїтись ним через залишок пестицидів та нітратів, які використовували для пришвидшення дозрівання. Хоч зараз настала їхня пора, проте через те, де вони продаються та як транспортуються, також є небезпека отруєння.

– Незалежно від того, чи придбали ви кавун на ринку або в магазині, необхідно ретельно помити його шкірку, – розповідають у ДУ «ТОЛЦ МОЗ України». – Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання. Купуйте тільки цілий кавун. При цьому з'їсти його краще відразу цілком, не варто розтягувати задоволення. Якщо ж у вас залишилося трохи кавуна, то зберігати його потрібно тільки в холодильнику не більше доби.

При купівлі варто дотримуватись наступних рекомендацій:

  • не купуйте кавуни на узбіччі траси чи стихійному ринку;
  • продавець повинен вам пред’явити документ, в якому вказано вміст нітратів та пестицидів в конкретній партії;
  • щодо зовнішнього вигляду, то кавун він не повинен бути занадто великим, хвостик повинен бути сухим, а світлі плями на ньому – хороша ознака;
  • не їсти кавун близько до шкірки, адже саме там нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео