На Тернопільщині пройшов художній пленер «Zboriv ART Battle» (фоторепортаж)

пленер 13

З 16 по 19 серпня у Зборові проходив Всеукраїнський пленер художників «Zboriv Art Battle», у якому взяло участь 15 художників із різних міст України. Захід приурочено 370-річчю Зборівської битви.

Організаторами пленеру виступили ГО «Зборів UP», а партнерами - Зборівська громада, Молодіжний Конгрес Зборівської міської ради, салон художніх матеріалів «Творчість».

Учасники приїхали до Зборова із різних міст України: Харків, Київ, Полтава, Львів, Тернопіль, Коломия, Сміла.

Приходимо на урочище Білий берег і зустрічаємо дівчат з Києва та Полтави, малюють краєвиди природи і церкву на верхівці пагорба.

- Мене у Зборові вразила відкритість людей. Дітлахи, які вітаються, цікавляться, розпитують. Кількість патріотичних пам’ятників. У роботі сконцентрувалась на краєвидах, бо дуже красива природа, вражає взаємодія тварин і людей. Для мене цей візит хороша практика української мови, бо у нас нею говорить мало, - розповідає художниця з Полтави Марина Шевченко.

пленер 1
пленер 1

- Я художниця з Києва, трошки викладаю, малюю для себе. Вирішила взяти участь у пленері, тому що нове місто - це завжди дуже цікаво. Інтуїція підказала поїхати і гадаю, що вона мене не підвела, бо тут чимало цікавого, хоч місто і невеличке, - ділиться Анастасія Мельникова із Києва.

пленер 2
пленер 2

Кущами і повз болото пробираємось у глиб дерев, там працюють тернополянин Микола Мамчур та зборівчанин Віталій Ратушняк.

- Звісно, що про Зборів я чув, бо як українець цікавлюсь історією. На пленерах я буваю рідко, а тут захотілось на природу. Дуже подобається компактність міста та краєвиди, тут дуже спокійно. Я от думаю, що кожне місто має свій характер, я був у Нью-Йорку - воно агресивне, Париж - романтичний, а от Зборів для мене - це спокій. Малюю стару вербу і уявляю, що з води виглядає русалка, але по правді тільки рибак поки, - ділиться враженнями і жартує Микола Мамчур, досвідчений художник, скульптор, керівниц студії «Сакура» із Тернополя.

пленер 3
пленер 3

- Я тут буваю влітку, батьки тут живуть, сам тут виріс. Працюю у сфері комп’ютерної графіки, але інколи хочеться помалювати на природі, головне аби була компанія, - під час процесу писання картини розповідає Віталій Ратушняк із Зборова.

пленер 4
пленер 4

На березі Стрипи на території гідропарку бачимо Володимира Шумило, малює пейзаж.

- Мене запросили - відмовити не міг! Така історична подія варта уваги. Я був на багатьох пленерах і хочу сказати велику подяку організаторам цього. Мені дуже сподобалась організація, зустріч. Маю з чим порівняти, знімаю, як то кажуть, «шляпу» перед зборівськими організаторами. Гарне людське відношення. Зараз малюю пейзаж біля річки, бо обожнюю воду, так красиво відбивається силует церкви у Стрипі, - не стримує емоцій тернополянин Володимир Шумило, художник і майстер народних художніх промислів.

пленер 5
пленер 5

На озері працюють харків’яни Костянтин та Павло, зустрічаємо їх у компанії місцевих рибаків, ті вже їх пригощають кавою і тортом, від напоїв міцніше хлопці виховано відмовились.

- Я викладаю у школі мистецтв, відвідую пленери, повернувся з такого у Болгарії. Побачив оголошення на «Фейсбук»-сторінці і ризикнув. Умови і організація дуже хороші. Люди у вас дуже гостинні, от і рибаки нам стали друзями. Малювати є що, у вас багато церков, різнопланова архітектура. Вчора малювали храми, а сьогодні вирішили порелаксувати біля води, гарно тут, - каже Костянтин Гуменюк із Харкова.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«241114,241110»]

- Я малюю не часто, професій у мене багато. Ми з Костею друзі, він мені подзвонив і запропонував поїхати з ним. Для мене такі заходи - це відпочинок, а також хороша ідея аби відволіктися від роботи і великого міста. Місто досить чисте, люди дуже гостинні, немає жодних мовних питань чи конфліктів. Всі одне одного знають, а здивували низькі огорожі - ніхто ні від кого не ховається, - коментує Павло Олексієнко.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«241115,241116,241117,241118,241119»]

Фото: ГО «Зборів UP»

Вибір читачів за тиждень

Відео