Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: як правильно звільнитись з роботи

-

До Тернопільського місцевого звернулась жителька міста з наступним питанням: «У компанії, в якій я працювала останні 20 років відбулось скорочення штату. Керівництво запропонувало мені обрати тип заяви на звільнення «за скороченням», «за угодою сторін», «за власним бажанням». Скажіть, будь ласка, який вид звільнення, не такий «болючий»? То ж як діяти в такій ситуації, розповідають фахівці системи БПД.

Умови, тривалість та розмір виплати допомоги по безробіттю залежить від декількох чинників: підстава звільнення; сумарний страховий стаж; страховий стаж, набутий безпосередньо за 12 місяців до взяття на облік у службі зайнятості.

Якщо працівник звільняється з роботи з причини змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства підприємства, скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України), законом передбачена виплата працівникові вихідної допомоги у розмірі не менше середнього місячного заробітку. У зв’язку з цим, виплата допомоги по безробіттю відкладається на місячний термін, але виплачується 360 календарних днів.

У даній ситуації має бути дотримана певна процедура. Так, про звільнення у зв’язку із скороченням штату роботодавець зобов’язаний видати наказ та персонально повідомити працівника не менше ніж за 2 місяці до дати звільнення (ч. 1 ст. 49-2КЗпП, п. 19 постанови Пленуму ВСУ № 9). При тому, звільнення у зв’язку із скороченням штату має відбуватись за попередньою згодою профспілкової організації, якщо працівник є її членом (ст. 43 КЗпП). А якщо скороченням заплановане масове звільнення (від 10 працівників), то відповідно до ст. 50 Закону України «Про занятість населення», роботодавець зобов’язаний повідомити Державну службу зайнятості про таке скорочення.

У випадках, якщо працівник звільняється за згодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) і реєструється в центрі зайнятості, то допомога по безробіттю йому призначається з дня присвоєння статусу безробітного, тобто на 8 день після реєстрації. Така допомога виплачується протягом усіх 360 календарних днів.

Якщо працівник звільняється за власним бажанням без поважної причини, термін виплати допомоги по безробіттю скорочується на 90 календарних днів.

Якщо в трудову книжку внесено поважну причину припинення трудових відносин з ініціативи працівника, термін виплати допомоги по безробіттю не скорочується і становить 360 календарних днів. Поважними причинами можуть бути: переїзд на нове місце проживання, переведення чоловіка або жінки на роботу в іншу місцевість, догляд за дитиною до досягнення нею 14 років або дитиною-інвалідом та інші.

Розмір допомоги по безробіттю визначається індивідуально для кожного і залежить від страхового стажу, заробітної плати за останнім місцем роботи.

Таким чином, якщо у Вас немає поважних причин для звільнення, то звільнятись за власним бажанням не варто. А процедура звільнення «за скороченням» відбувається за ініціативою роботодавця. В даній ситуації Ви самі можете прийняти рішення, якщо хочете звільнятись, то можна писати заяву на звільнення за угодою сторін.

Інформацію надано Регіональним центром  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області за матеріалами Тернопільського місцевого центру з надання БВПД.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео