Тамара Коблик

27 серпня в історії Тернопільщини

27

Цього дня народилися:

Адамовська Марія (з дому – Олійник; 1890, с. Михалків, нині Борщівського району – 1968, м. Мелвілл, Канада) – літераторка, громадська діячка. Авторка віршів, статей, публікацій у періодиці. Представлена в “Антології Українського Письменництва в Канаді” (м. Ванкувер, 1941);

Будзан Антін (1911, с. Лозівка, нині Підволочиського району -  06. 10. 1982, м. Львів) - мистецтвознавець. Кандидат мистецтвознавства (1959). Брав участь у підготовці академічних видань з історії українського мистецтва;

будзан
будзан

Бутринський Мар’ян (1927, смт. Залізці Зборівського району -  20. 07. 1992, США) - священник, митрофорний протоієрей. Перебував у дивізії  «Галичина». Автор гімну «О щедрий Боже»;

Гайдукевич Ярослава (1944, с. Золота Слобода Козівського району) -  музейний працівник, краєзнавець;

гайдукевич
гайдукевич

Годованець Михайло (1902, с. Устечко, нині Заліщицького району – 31. 08. 1960, м. Філадельфія, США) – адвокат, громадський діяч. Доктор права;

Дідух Володимир (1979, с.Вербів Бережанського району – 31.01.2015) - український військовик, водій-санітар 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве). Загинув 31 січня 2015 під час обстрілу з танку взводного опорного пункту. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня;

Дідух_Володимир_Васильович
Дідух_Володимир_Васильович

Кузич Юрій (1940, м. Заліщики) - лікар-хірург, громадський діяч. Доктор медицини. Наприкінці 2-ї світової війни виїхав із батьками до Німеччини. Автор низки праць із хірургії;

кузич
кузич

Філь Євген (1960, с. Росохуватець Підволочиського району) – громадсько-політичний діяч, підприємець, меценат. Учасник бойових дій у Афганістані (1980–81);

філь
філь

Форґель Михайло (1952, с. Новосілка Підволочиського району -  29. 09. 2006, м. Тернопіль) -  діяч культури, театрознавець. Заслужений діяч мистецтв України (2002).

форгель
форгель

Цей день в історії Тернопілля:

1905 р. – разом зі статтею І. Франка “Галицький селянський страйк в народній пісні” вперше була надрукована у недільному додатку до віденської газети пісня “Чому така Буряківка сумна й невесела” написана в  с.Буряківка Заліщицького району студентом Львівського університету, який приїхав до місцевого мешканця Мифодія Дмитрика.

1905 р. – внаслідок пожежі у с.Таурів Козівського району згоріли дерев’яна церква і близько 70 помешкань.

1909 р. – затверджено герб Білобожниці, яка на той час мала офіційний статус торгового містечка Чортківського повіту Королівства Галичини і Володимирії. Щит поділений перекинуто-вилоподібно: у першому синьому полі золотий коронований лев, у другому червоному полі золотий грецький, навскіс перехрещений хрест, у третьому золотому полі навпереміну дубові листки й жолуді натуральної барви.

1915 р. – в с.Завалів Підгаєцького району у бою з російськими військами загинув український поет, публіцист, громадський діяч, чотар Легіону УСС Іван Балюк. Уродженець с.Трибухівці Бучацького району. Пройшов з УСС шлях від Карпат до Дністра і Золотої Липи. Нагороджений 25 квітня 1915 р. австрійською срібною медаллю. Брав участь у виданні стрілецького журналу «Шляхи».

1915 р. – у с. Завалів відбувся переможний бій куреня УСС з російськими військами.

1941 р.  – сформовано 2-й Харківський партизанський загін, який, у жовтні 1943 року, реформовано у Тернопільське партизанське з’єднання.

1942 р. – з Чорткова депортовано в табір знищення Белжец 2120 євреїв.

1949 р. – Міністерство освіти УРСР надіслало Раді міністрів УРСР доповідну записку про хід ліквідації неписьменності і малописьменності в західних областях Української РСР. В тому числі, йшлося про завершення ліквідації неписьменності у Тернопільській області. Залишилося ненавчених у західних, Ізмаїльській, Чернівецькій і Закарпатській областях близько 200 тис. чоловік.

1950 р. – до Ордену Братів Менших капуцинів у Кракові вступив уродженець с.Нова Гута Монастириського району, майбутній ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви єпископ Станіслав Падевський.

1991 р. – Президія Верховної Ради України ухвалила передати архіви Комуністичної партії України (КПУ) на державне зберігання. Архів Тернопільського обласного комітету КПУ було перетворено у відділ громадських організацій держархіву області. У результаті архів поповнився 1 451 фондом, 153 045 справами.

1995 р. – у м.Бережанах відкрито літературно-меморіальний музей Богдана Лепкого.

27 та 28 серпня 2011 р. – в Тернополі відбувся Чемпіонат Європи з водно-моторного спорту.

2006 р. – відбувся перший фестиваль-конкурс стрілецької та повстанської пісні  «Дзвони Лисоні» на г. Лисоня Бережанського району, присвячений 90-річчю битви Леґіону УСС із російськими військами (14. 08.–04. 09. 1916).

Сьогодні День незалежності Республіки Молдова.

Саме 27 серпня 1991 року парламент Молдови затвердив текст Декларації про незалежність країни. Молдова стала незалежною від СРСР після країн Прибалтики, Грузії, України та Вірменії. Тепер щороку 27 серпня країна святкує свято незалежності.

молдова
молдова

На міжнародному рівні Молдову визнали інші держави в грудні 1991 року. Приводом для цього став розпад Радянського Союзу і підписання Біловезьких угод. У числі перших Республіку Молдова визнали і Сполучені Штати Америки.

Із часом країна увійшла до складу нового міждержавного об'єднання — СНД. У 1992 році вона стала членом ООН і ОБСЄ. Потім Молдову прийняли до Ради Європи, а також до Організації чорноморського економічного співробітництва. Не так давно країна увійшла до складу Всесвітньої торговельної організації.

День незалежності Молдова відзначає завжди урочисто. У церкві обов'язково проводиться святковий молебень. Цього дня також згадують тих, хто став жертвою придністровського конфлікту. Традиційно на центральних площах міст проводяться мітинги і паради.

Іменини сьогодні святкують Аркадій, Федот, Михей, Олімпіада, Маркел.

Вибір читачів за тиждень

Відео