Орест Сарматський

Названо найбільш рентабельні с/г культури (Агроновини)

2901 (Copy)

У 2018 році рентабельність вирощування зерна залишилася на рівні 2017 року, до того ж різко зросла рентабельність окремих видів технічних культур – льону-довгунця й хмелю, та суттєво зменшилася для більшості видів «топової» продукції 2017 року. 

Про це заявив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, повідомляє прес-служба установи.

Рейтинг рентабельності сільгоспкультур у 2018 році має наступний вигляд:

* хміль (шишки) – 60,9%

* просо – 34,7%

* соняшник – 32,5%

* ріпак і кольза –31,1%

* зерно – 24,7%

На думку науковця, рентабельність виробництва зерна, якого торік сільськогосподарські підприємства збільшили на 17,1% – до історичного рекорду у 70 млн т, практично зберегла рівень 2017 року (25%). У 2018 році ця цифра сягнула лише 24,7%.

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Ціна на молоко продовжує зростати

Зростання цін у цей період є очікуваним сезонним явищем. Проте поточний рік виявився інакшим і не вписався в загальну картину динаміки попередніх років. Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць, передає agroreview.com.

– Ціни почали зростати раніше – в кінці червня, а їх стрімкість навіть здивувала багатьох учасників ринку. Ситуація, яка склалася, зумовлена дефіцитом промислового молока внаслідок скорочення поголів'я дійної худоби. Спрацювала також і емоційна складова, яка посилила попит на сировину серед операторів ринку, – йдеться у повідомленні.

Подальше підвищення цін на молоко можливе, але в межах 5-10 коп./кг і більше для тих виробників, які ще не встигли укласти нові протоколи. Ціни у вересні залишатимуться орієнтовно схожими до серпневих.

Вищий ґатунок досяг 9,24 грн/кг (+12 коп.), темпи його зростання були найменшими.

Перший ґатунок подорожчав на 21 коп. – до 9,08 грн/кг. Попит на молоко екстраґатунку продовжує зростати, про що свідчить подальше збільшення цінового розриву між сортами екстра-вищий до 89 коп. Різниця вищого та першого гатунків скоротилася до 16 коп. Середньозважена ціна досягла 9,48 грн/кг, що на 31 коп. вище, ніж в кінці липня цього року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео