Орест Сарматський

Стало відомо, коли подешевшає картопля (Агроновини)

3101 (Copy)

Зростання цін на картоплю у другій половині серпня є нетиповим для України явищем. А інформація про імпорт картоплі з Білорусі укріплю впевненість у можливому дефіциті продукції. Втім, учасники ринку не виключають можливості подешевшання картоплі вже за тиждень. Відбудеться це за рахунок збільшення пропозиції вітчизняної продукції. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

 Поточне зростання ціни на картоплю — це наслідок впливу погодних умов на терміни посадки та визрівання картоплі, — вважає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За її словами, урожайність ранніх та середніх сортів знизилася у 1,5 рази у порівнянні з минулим роком.

- Саме тому, літом ми побачили рекордно високі ціни на цю продукцію. Ситуацію по пізніх сортах поки що оцінювати зарано, хоча, за різними оцінками комерційних виробників, врожайність буде нижчою на 10-30%. Але не це є приводом для поточного зростання ціни, головна причина — затримка у визріванні бульб пізніх сортів, — переконана Тетяна Гетьман.

За її словами, минулого року більшість українських господарств вже почали збирати врожай, а в цьому році навіть на Півдні фермери почнуть це робити  за 7-10 днів.

- Тобто, можливо, що  в кінці серпня ціни на картоплю почнуть знижуватись і навіть імпорт може призупинитись, —  підсумувала Тетяна Гетьман.

За підсумками сезону експорт цукру знизився на 24%

3102 (Copy)
3102 (Copy)

За підсумками 11 місяців 2018/2019 маркетингового року (МР, вересень-серпень) і за станом на 1 серпня Україна експортувала 409,7 тис. т цукру, що на 23,8% менше, ніж за аналогічний період попереднього МР. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані Національної асоціації виробників цукру «Укрцукор», передає «БізнесЦензор». Як повідомляється, експорт цукру у липні цього року склав 6,5 тис. т.

Виробництво цукру у 2018/19 маркетинговому році зменшилося на 15% в порівнянні з попереднім МР — до 1,82 млн т.

Читайте також: Стало відомо, скільки цукрових заводів працюватимуть у сезоні 2019/20.

За оцінками асоціації «Укрцукор», кількість працюючих цукрових заводів в 2019/20 сезоні скоротиться з 42 до 32, а виробництво цукру очікується на рівні 1,1-1,2 млн т.

Вибір читачів за тиждень

Відео