Орест Сарматський

На Тернопільщині жителі райцентру не скоро матимуть відремонтовану центральну дорогу

DSC_0480-1200x480 (Copy)

Фінансування ремонту центральної вулиці у Теребовлі на 2019 рік не передбачено.

Спочатку – невеличкий погляд у минуле. Отож, рік тому мешканці Теребовлі дуже втішилися, коли дізналися, що збідовану центральну дорогу міста нарешті будуть ремонтувати. Для цього Київ навіть виділив кілька десятків мільйонів гривень. І це зрозуміло, адже центральна вулиця у Теребовлі є частиною дороги М19 – автомобільного шляху міжнародного значення на території України, а також – частиною Європейського автомобільного маршруту E85. Такі дороги фінансуються з державного бюджету.

Але не так сталося, як гадалося. Вже коли почалися ремонтні роботи, деякі жителі Теребовлі заблокували місцеву ратушу, вимагаючи від влади повернути місту прибрану з центральної вулиці бруківку, замість якої планувалося вкласти асфальт. Але спільної мови не було знайдено. Ремонт дороги припинився, демонтовану з дороги бруківку повернули на місце, а ям стало ще більше…

І ось що нині повідомляє сайт Теребовлянської ОТГ.

– У самому центрі Теребовлі є яма діаметром 1,5 м та глибиною до 10 см. – просто на пішохідному переході, яку після дощів неможливо оминути, не виходячи на проїжджу частину. Окрім цього – ще в кількох місцях бруківка продовжує руйнуватися. Для автотранспорту вулиця Князя Василька у Теребовлі – не дорога, а справжня «смуга перешкод», – йдеться у повідомленні.

Додам, що Теребовлянська міська рада звернулася до облдержадміністрації, Державного агентства автомобільних доріг України  та Служби автомобільних доріг в Тернопільській області, щоб якось виправити ситуацію. Але, пізно, земляки, пізно…Шанс втрачено.

Відповідь на звернення надійшла від Служби автомобільних доріг у Тернопільській області, де, зокрема, йдеться, що у Теребовлі «проведення таких робіт не передбачено. Вони будуть включені в плани на наступні періоди.»

Та й таке. Тим часом, ситуацію прокоментував міський голова Сергій Поперечний.

– Після минулорічної ситуації з блокуванням ремонту центральної дороги у Теребовлі, навряд чи хтось піде нам назустріч, щоб здійснити ремонтні роботи ще в цьому році. Комунальне ж підприємство не має для цього ні ресурсів, ні правових підстав. Тож цього зимово-осіннього періоду будемо виходити із ситуації власними силами та тимчасовими засобами, очікуючи позитивних змін на вищих рівнях влади. А вже з приходом весни – підіймати питання знову та шукати компроміс між жителями, які хочуть і нову бруковану дорогу, і об’їзну поза Теребовлею – та державою, що не готова виділяти такі величезні кошти на одне невелике містечко, –каже міський голова Теребовлі.

Тож теребовлянці залишилися нині, як кажуть, «біля розбитого корита», вірніше – біля розбитої дороги, із ямами, калюжами, горбиками й коліями, які щодня поглиблюють багатотонні ваговози, що тули-сюди й далі прямують Теребовлею, вивертаючи і австрійську й більш «молодшу» бруківку із цього давнього шляху на центральній вулиці, що носить ім’я князя Василька…

 Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео