Орест Сарматський

Імпорт овочів рекордно зріс: цибулі у 16 разів, картоплі – учетверо (Агроновини)

0901 (Copy)

Імпорт групи товарів «Овочі та деякі їстівні коренеплоди і бульби» до України за січень-липень поточного року становив $122,5 млн, що на 66% перевищує аналогічний показник минулого року. 

Про це свідчать дані Державної фіскальної служби, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як зазначається, в загальній групі вказаних товарів імпорт свіжих і охолоджених овочів становить 88%, а у вартісному виразі $108,4 млн, що на 75% вище ніж за січень-липень 2019 року.

– Збільшення імпорту овочів в поточному році є результатом поганих погодних умов минулого року і, як наслідок, меншого врожаю основних овочів, через що запаси продукції були меншими ніж зазвичай і наразі овочі врожаю минулого року мають високу ціну, – коментує аналітик УКАБ Дар’я Гриценко.

Серед свіжих і охолоджених овочів Україна найбільше імпортує помідорів, частка котрих складає 34% в структурі всіх імпортованих свіжих і охолоджених овочів, цибулю – 20% та 19% інших овочів, що включають здебільшого перець, гарбузи, кабачки та інші овочі родини гарбузових і баклажани.

За перші сім місяців поточного року в Україну була завезена рекордна кількість зазначеної продукції. Імпорт томатів перевищив аналогічний показник минулого року на 22% і склав 58,3 тис. т. В той же час, імпорт цибулі зріс більш як в 16 разів – з 4,8 тис. т у січні-липні 2018 року до 78 тис. т у 2019 році. Закупки інших овочів свіжих або охолоджених (включаючи, перець, гарбузи і баклажани) зросли в більш як півтора рази – до 16,9 тис. т у січні-липні поточного року.

Разом з цим, рекордно зріс імпорт до України картоплі – майже в чотири рази порівняно з минулим роком. За результатами січня-липня 2019 року імпорт картоплі склав 21,9 тис. т, проти 5,6 тис. т за аналогічний період минулого року.

– Обмеження ринку овочів спонукає до нарощення імпорту для задоволення потреб ринку, тому імпорт деяких овочів цього року перевищує імпорт минулого року в два, а то й в чотири рази. Очікується, що цього сезону овочів буде вироблено більше ніж торік і найближчим часом щомісячний імпорт овочів скорочуватиметься, – зазначила Дар'я Гриценко.

0902 (Copy)
0902 (Copy)

Прибутковість молока за рік зросла майже на 40%

Український молочний індекс (УМІ) у серпні зріс на 2,6% до липня. Це було найбільше зростання для серпня протягом останніх шести років.

Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці в Facebook.

– Умовна прибутковість виробництва молока в комерційних господарствах України (УМІ) була в серпні 2019 року вже на 38,9% (на 33,6% в липні) вищою, за минулорічну в тому ж місяці. Це чергова найбільша різниця за місяць в поточному році, – йдеться у повідомленні.

УМІ в серпні 2019 р. був на 24,5% вищим, ніж в середньому за останні 7 років для цього місяця.

Крім того, у січні-серпні індекс був вищим за минулорічний на 18,9%, а також вищим за середній за цей період протягом останніх семи років на 11,6%.

– Тому, не зважаючи на складний рік для галузі переробки молока і цілком імовірного зниження експорту за підсумками календарного року, маємо досить непогані результати для виробників. Кращі за рівнем прибутковості виробництва молока роки були лише до 2015 року, але з того часу професійні виробники молока значно підвищили ефективність, тому в окремих господарствах ситуація є досить позитивною, – підкреслив експерт.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео