На Тернопільщині зафіксували отруєння грибами

2

У сезон збирання грибів існує ризик отруїтися ними, оскільки це не лише смачний продукт, але й небезпечний.

Як повідомляють в Тернопільському обласному лабораторному центрі, цього року вже є перший випадок отруєння грибами, який зареєстрували в Бережанському районі. Там опісля споживання підберезників отруївся 53-річний чоловік. До слова, минулого року, тобто в 2018, отруєння грибами не реєстрували. А ось у 2017 цим продуктом отруїлося 24 людини, 3 з них померли.

Не усі знають, які гриби можна їсти, а які є отруйними. Найбільшою популярністю серед жителів області користуються такі види грибів як маслюки, опеньки, підберезники, лисички, білі. А ось до отруйних грибів відносять бліду поганку, гриб-парасольку, несправжні опеньки, печерицю жовтошкіру, мухомор.

Аби вберегти своє здоров'я, краще відмовитися від споживання дикорослих грибів та споживати штучно вирощені печериці, гливи, які можна купити в магазинах. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців поблизу автошляхів. Якщо ви все-таки відправилися до лісу, ніколи не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте, не збирайте старих чи дуже молодих грибів, та не робіть це під час посухи. Перевіряйте кожен гриб перед тим, як почати готувати страву, варіть їх не менше трьох разів по 30 хвилин. Зберігайте готові страви в емальованому посуді не більше доби і пам'ятайте що гриби – це не дитяча їжа тому не давайте їх малолітнім дітям. Не можна споживати гриби жінкам, які годують грудьми і вагітним.

Якщо після вживання грибів відчуваєте нудоту, блювоту, галюцинації, біль у животі, негайно викликайте швидку. До приїзду лікарів можна промити шлунок і треба пити багато рідини. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для вашого здоров’я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео