Олег Снітовський

На Тернопільщині 18 громад добре пофестивалили у найстарішому місті краю (фоторепортаж)

У Теребовлі відбувся Фестиваль громад  «#РАЗОМ DOBRE!».

На фестиваль організатори запросили представників 18 об’єднаних територіальних громад Тернопільської області – партнерів програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

ORL_0085 (Copy)
ORL_0085 (Copy)

– Західноукраїнський ресурсний центр продовжує традицію проведення Фестивалю об’єднаних громад Тернопільщини, започатковану у вересні 2018 році, – розповів координатор комунікацій програми USAID DOBRE у Західній Україні Михайло Цьомик. – Цьогорічний покликаний об’єднати ОТГ, що беруть активну участь у програмі DOBRE, з метою представлення кращих практик залучення громадян до прийняття рішень, активізації молоді, спільних ініціатив влади і громадськості на користь громади, заходів для підвищення доброчесності і прозорості урядування.

І ось упродовж програми фестивалю кожна із 18 ОТГ продемонструвала  досягнення у контексті впровадження інструментів участі жителів для розвитку сіл та міст.

ORL_0004 (Copy)
ORL_0004 (Copy)

ORL_0015 (Copy)
ORL_0015 (Copy)

ORL_0016 (Copy)
ORL_0016 (Copy)

Під час обговорень учасники поділилися власним досвідом організації роботи на рівні органів місцевого самоврядування, реформування однієї із галузей, реалізації інфраструктурного проекту, співпраці із партнерами, фінансових труднощів під час реалізації завдань в рамках програми DOBRE, а також пропонували власні рецепти вирішення проблем.

ORL_0024 (Copy)
ORL_0024 (Copy)

ORL_0021 (Copy)
ORL_0021 (Copy)

Скажу, що зробити це було непросто, адже на це все, зокрема й на розповідь про співпрацю із програмою DOBRE модератори фестивалю надавали не більше 2 хвилин.

Наприклад, головний спеціаліст відділу економічного розвитку та інвестицій Байковецької сільської ради Василь Телеп розповів, що за сприяння програми DOBRE у громаді встановлено 36 вуличних тренажерів, збудовано першу шкільну автоматизовану обсерваторію.

ORL_0033 (Copy)
ORL_0033 (Copy)

А ще, завдяки співпраці із Західноукраїнським ресурсним центром у громаді провели низку культурно-освітніх заходів, відкрили громадський простір-павільйон, організували інформаційний хакатон «Активуй громаду». Зараз у громаді триває будівництво спортивного майданчика, створюється коворкінг-центр на базі бібліотеки.

А секретар виконавчого комітету Борщівської міської ради Ірина Мороз розповіла, що співпраця з програмою DOBRE діє в громаді майже рік.

ORL_0041 (Copy)
ORL_0041 (Copy)

– Завдяки співпраці з програмою DOBRE ми одержали обладнання для облаштування дитячих майданчиків в шести населених пунктах, які зараз встановлюємо. Зараз робоча група займається розробкою «Плану покращення послуг». Визначено пріоритетною послугу «Покращення утримання доріг» і ми сподіваємось, що в рамках реалізації цього проекту придбаємо автогрейдер.

ORL_0056 (Copy)
ORL_0056 (Copy)

– За сприяння партнерів із DOBRE наша громада замовила ландшафтний дизайн території кемпінгу біля печери «Оптимістична» та ландшафтний дизайн центральної частини міста. Для реалізації проекту «Розвиток місцевих ініціатив» подали заявку на створення туристичного веб-сайту Борщівської ОТГ. Проект відібрано і вже закупили квадрокоптер, фотокамеру та кольоровий принтер. 30 вересня відбудеться офіційне відкриття туристичного сайту нашої громади, – розповіла Ірина Мороз.

Під час фестивалю його учасники колективно складали пазли із зображенням карти громад Тернопільської області,  викладали  букви – назву фестивалю.

ORL_0058 (Copy)
ORL_0058 (Copy)

ORL_0061 (Copy)
ORL_0061 (Copy)

ORL_0069 (Copy)
ORL_0069 (Copy)

ORL_0075 (Copy)
ORL_0075 (Copy)

Також досить цікавими були SMART-вікторина щодо інструментів участі, квест «Бюджет для громадян».

У рамках фестивалю нагородили кращі громади, які перемогли у конкурсі ефективного використання механізмів участі громадян у місцевому врядування в області та за досягнення у рамках реалізації компоненту залучення громадськості.

ORL_0081 (Copy)
ORL_0081 (Copy)

Наприкінці фестивалю усі його учасники переглянули відеоролик «Порадник майбутнього» про дієві інструменти участі в кожній об’єднаній територіальній громаді.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео