Орест Сарматський

Україна рекордно збільшила імпорт овочів (Агроновини)

1901 (Copy)

Імпорт групи товарів «Овочі та деякі їстівні коренеплоди і бульби» до України за січень-липень поточного року становив $122,5 млн, що на 66% перевищує аналогічний показник минулого року. В загальній групі зазначених товарів імпорт свіжих і охолоджених овочів становить 88%, а у вартісному виразі $108,4 млн, що на 75% вище, ніж за січень-липень 2018 р. 

Про це повідомляє Державна фіскальна служба, передає kurkul.com. Серед свіжих і охолоджених овочів Україна найбільше імпортує помідорів, частка котрих складає 34% в структурі всіх імпортованих свіжих і охолоджених овочів, цибулю – 20% та 19% інших овочів, що включають здебільшого перець, гарбузи, кабачки та інші овочі родини гарбузових і баклажани.

За перші сім місяців поточного року в Україну була завезена рекордна кількість зазначеної продукції. Імпорт томатів перевищив аналогічний показник минулого року на 22% і склав 58,3 тис. т. Водночас, імпорт цибулі зріс більш ніж у 16 разів – з 4,8 тис. т у січні-липні 2018 р. до 78 тис. т у 2019 р.

Закупки інших овочів свіжих або охолоджених (включаючи, перець, гарбузи і баклажани ) зросли в більш як півтора рази – до 16,9 тис. т у січні-липні поточного року.

Разом із цим, рекордно зріс імпорт до України картоплі – майже в чотири рази, порівняно з минулим роком. За результатами січня-липня 2019 р. імпорт картоплі склав 21,9 тис. т, проти 5,6 тис. т за аналогічний період торік.

Озвучено офіційну позицію щодо купівлі української землі іноземцями після зняття мораторію

Іноземці напряму, як фізична особа, не зможуть купувати с/г землі. Придбати українську землю можуть тільки фізичні особи громадяни України та юрособи-резиденти України, зареєстровані згідно із чинним законодавством. Про це у ексклюзивному інтерв'ю для AgroPolit.com повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Він зазначив, що іноземців не обмежуватимуть виступати співзасновниками підприємств, які можуть викупити землю.

– Що я хочу наголосити: у більш ніж 90% договорах оренди є право на переважний викуп землі для того, хто обробляє цю землю. Це право прописане згідно з чинним законодавством, воно дійсне, і я практично впевнений, що воно буде підтверджене. Можливо, обговорюватиметься варіант розвинути його в законодавстві, пов’язаному з земельною реформою, – розповів Микола Сольський.

Очільник аграрного комітету зазначив, що не бачить дуже великих іноземних гравців, яким цікаві конфліктні ситуації довкола землі після відкриття ринку.

– Не буде такого. Будь-хто з великих іноземних гравців, якщо захоче купити землю, прийде до того ж фермера, якщо в нього буде бажання продати. Ніхто з правильних гравців не провокуватиме конфлікти. Це очевидна річ. Завжди в світі так було: і з обмеженими ринками, і з максимально ліберальними. Немає ринків, де все викуплено іноземцями. Їх просто не існує. Є ринок, де в першу чергу господарює власник, місцевий житель. І буде багато речей у законодавстві, пов’язаних із тим, щоб цю ситуацію зберегти, – додав Сольський.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео