Ще один населений пункт на Тернопільщині відсвяткував своє свято

888-678x381

Фестиваль «Свято в Старому замку» зібрав у селі Підзамочок, що на Бучаччині, чимало аматорів художньої самодіяльності, народних умільців та численних  гостей.

Цьогорічне п’яте ювілейне святкування вирізнялося яскравою концертною програмою, іграми, розвагами, розмаїтими мистецькими локаціями та  смачною кухнею. Гостей частували гігантським запашним короваєм від родини Петра Гадза. Випічка важила понад 1000 кілограмів. Ще однією родзинкою фестивалю став лемківський борщ, якого місцеві депутати та активісти наварили аж 120 літрів, пише svoboda.te.ua.

Відкрив свято духовий оркестр «Ветеран». Працівники місцевого музею розповідали охочим історію Підзамочківського замку. Потішили відвідувачів концертом не лише аматори художньої самодіяльності Звенигородського сільського клубу та Підзамочківського СБК, а й популярний тернопільський гурт «LOS COLORADOS». Завершилося святкування вечірньою програмою для молоді від Dj N. Extazy з Івано-Франківська.

Як розповів голова Підзамочківської сільської ради Іван Лепак, з кожним роком кількість гостей на фестивалі зростає,  святкування вже стало традиційним. Щороку «Свято в Старому замку» організовували 1 вересня. Цьогоріч перенесли його на 8 вересня, аби школярі та студенти також мали змогу посвяткувати. З часу його заснування щедру фінансову підтримку надають відомий в області аграрій Петро Гадз, а також народний депутат Микола Люшняк. Так, цього року Петро Іванович знову почастував гостей величезним короваєм від своєї  сім’ї та допоміг фінансово. Микола Володимирович профінансував виступ гурту «LOS COLORADOS», а Підзамочківська сільська рада надала кошти на облаштування сцени, інформаційну продукцію та харчування артистів.

Щороку під час фестивалю усі охочі можуть пожертвувати кошти на відновлення замку. До слова, Підзамочківський замок було закладено у 1600 році. Про це свідчить збережений напис над головною в’їзною брамою. Через 76 років будівлю частково зруйнувало турецько-татарське військо, згодом її відновили та переобладнали під житло. У XIX ст. при замку працювала папірня. Нині споруда потребує відновлення та реставрації.

Завдяки пожертвам під час проведення фестивалю  вдалося зробити накриття над вхідною вежею, придбали камінь та дошки для ремонтних робіт. Цього року за зібрані гроші продовжать відновлювати будівлю історичного значення.

Вибір читачів за тиждень

Відео