Орест Сарматський

В Україні знову подорожчала картопля (Агроновини)

2601 (Copy)

Всередині поточного тижня фермери почали стримувати продаж картоплі, що призвело до зростання середніх і мінімальних цін. А вже до п'ятниці, були підвищені і максимальні відпускні ціни на картоплю, перевищивши психологічний поріг в 10 грн/кг.

Про це повідомляє east-fruit.com.

Українські виробники картоплі вже не погоджуються продавати продукцію дешевше 9 і навіть 10 грн/кг. А багато фермерів оголосили ціну в 12 грн/кг на якісну картоплю, що відвантажується з господарств.

При цьому, імпортна продукція також подорожчала. Якщо ще в середині тижня, білоруська картопля рідко пропонувався гуртом дорожче 8,5 грн/кг, то вже в п'ятницю з'явилися пропозиції цієї продукції по 10 і навіть 11 грн/кг.

В Україні стрімко знизилась ціна меду

В Україні поточного тижня відбулось стрімке зниження середніх закупівельних цін на мед. Протягом кількох днів ціна впала з 32 до 28 грн/кг. Хоча декілька тижнів тому, пасічники могли здати мед навіть по 35 грн/кг. Повідомляє agri-gator.com.ua.

Українські експортери меду пояснюють ситуацію укріпленням національної валюти України у співвідношенні до долару та євро. Оскільки український мед експортується переважно до США та Євросоюзу, то оплата за нього надходить відповідно в доларах США, або євро.

Роздрібна ціна на мед також пішла вниз – протягом останніх тижнів вона впала з 130-150 грн/кг до 100 грн/кг і навіть нижче. При цьому пасічники, що продають мед в роздріб, зауважують, що продажі меду від зниження ціни не зростають, а, навпаки, лише падають.

– Пасічники України в розпачі. Вони звинувачують в цій ситуації також експортерів меду, які, за їхніми словами, наживаються на бджолярах. Дуже часто лунає думка про те, що в низьких цінах на мед винуваті кондитери, що продають дешеві кондитерські вироби і дуже агресивно їх рекламують. Внаслідок цього, діти змалечку не знають смаку меду, і наступне покоління взагалі не буде купувати натуральний та корисний мед для споживання, віддаючи перевагу дешевим та шкідливим для здоров’я виробам з цукру, – йдеться у повідомленні.

Виробники меду зазначили, що вони будуть скорочувати кількість вуликів, бо виробництво меду стає невигідним через такі ціни. Дехто з них навпаки говорить, що єдиним виходом з ситуації буде збільшення масштабів виробництва та максимальна механізація процесів виробництва меду.

Як зауважили експерти, допомогти пасічникам може також розвиток ринку послуг запилення сільськогосподарських культур. А також більш ефективний експортний маркетинг медових продуктів, який би дозволив підняти цінність українського меду в очах споживачів всього світу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео