Воздвиження Хреста Господнього 27 вересня: історія, традиції та прикмети свята

402450_1

Святкування триває дев'ять днів: з вечора 27 вересня і до 5 жовтня. В день свята дотримуються посту. Вірили, що тому, хто на Воздвиження постить, сім гріхів проститься.

Воздвиження Хреста Господнього відзначається 27 вересня 2019 року (14 вересня — дата за старим стилем). Свято присвячене Хресту Ісуса Христа, на якому він був розп'ятий. Воздвиження означає «піднесення». Це свято символізує підняття Хреста із землі після того, як він був знайдений.

Історія свята

Після смерті Христа свята цариця Олена наказала спорудити близько 90 храмів у різних місцях: де народився Спаситель, звідки піднявся на небеса, де молився перед смертю, на місці поховання його Матері. Частину Хреста і цвяхи, якими він був прикутий до нього, вона привезла в Константинополь. За повелінням імператора Костянтина в Єрусалимі був збудований храм на честь Воскресіння Христа. Його будівництво тривало майже 10 років.

У 327 році померла цариця Олена, не доживши до освячення храму. Попри це, 13 вересня 335 року він був освячений, а на наступний день — 14 число — було призначено святкування Воздвиження Чесного і животворчого Хреста Господнього.

Традиції та обряди свята

Віряни поклоняються Хресту.

В цей день люди не починають ніяких справ, оскільки позитивного результату не буде.

Традиційно здійснюються обходи або хресні ходи з іконами та молитвами.

В цей день починаються Воздвиженські вечірки, які тривають два тижні. Незаміжні дівчата збираються і читають певні закляття сім разів. Згідно з повір'ям, після такого обряду закохається в дівчину той, хто милий її серцю.

Ті, хто в Воздвиження буде дотримуватися посту, отримає прощення 7-и гріхів, а ті, хто не дотримується — 7 гріхів знайдуть.

У це свято в будинках крейдою, сажею, вугіллям, часником, кров'ю тварини малюють хрести. Невеликі хрестики з дерева поміщають в засіках і яслах тварин. При відсутності хрестів їх роблять з гілочок горобини. Вони охороняють людей, тварин і врожай від нечистої сили.

Прикмети

Північний вітер — до теплого літа.

Якщо підряд кілька днів дме північний вітер, то погода найближчими днями буде поганою.

На сході місяць окреслює червонувате коло, яке швидко пропадає — до ясної та сухої погоди.

Гуси летять високо — повінь буде висока, низько — річка низько підніметься.

Якщо журавлі летять повільно і високо, курликаючи на льоту, то осінь буде теплою.

Джерело: Укр.Медіа

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео