Старше, ніж деякі великі європейські міста: село на Тернопіллі відсвяткувало 555 років

71391366_453978445206833_2716301991331495936_o

Перебуваючи 555 років під надійним омофором Матінки Божої Буцнівської, чудотворний образ якої знаходиться у місцевому храмі, однойменне приміське село – старше за деякі європейські міста – свого часу отримало Магдебуське право. Завдяки своїм архітектурним шедеврам воно перетворилось у неповторний музей під відкритим небом, а нині гордо крокує в майбуття разом зі своїми славними синами й дочками.

Красиве і квітуче село Буцнів Тернопільського району, яке розкинулося на берегах мальовничої річки Серет, зібрало безліч односельців на святкуванні 555-ї річниці від дати першої писемної згадки про нього. Приїхало цього дня також чимало вихідців із Буцнева, адже для них немає нічого приємнішого, ніж побачення із рідними вулицями й односельцями, пише Любов Тимчук для газети «Сільський господар плюс».

Святкування цієї славної дати збіглося із величним святом – Різдвом Пречистої Діви Марії. І це не випадковість, адже Буцнів є під особливою опікою Діви Марії.

– Наше село, – промовив у вітальному слові отець Олег Гах, настоятель Храму Петра і Павла, – має прекрасний храм, названий на честь Бородиці, побудовану капличку, багато фігур Матері Божої. Усі мешканці села перебувають під покровом чудотворної ікони Матері Божої, яка належить до двадцяти «плачучих» ікон України.

Люди стверджують, що саме її сила й опіка захищає їх від бід та негараздів. Буцнів славиться також добрими і працьовитими людьми та давньою історією: історичні довідки свідчать, що насправді село збудоване задовго до першої писемної згадки про нього.

– Сьогодні, – зауважив настоятель храму Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії отець Євген Кобильник, – ми святкуємо лише 55-у річницю від першої писемної згадки про Буцнів, але започаткований він ще у ХII–XIII століттях. Це підтверджують польські джерела. Отже, наше село старше, ніж деякі великі європейські міста.

Священник нагадав, що Буцнів свого часу навіть отримав Магдебурзьке право. Його визначними місцями були фортеця, замок, палац і древній Василіянський монастир, який стояв на місці храму. Беззаперечною окрасою села є також віадук, збудований наприкінці ХІХ століття. Його величні опори легкокрило здіймаються над річкою Серет, її берегами і надійно тримають залізничне полотно. Пам’яткою Буцнева і окрасою є також костел, зведений на кошти одного із колишніх власників села – Серватовського.

– Таку трудомістку роботу з красивою архітектурою і будівлі, які стоять віками, могли створити лише працьовиті і розумні люди, – стверджує уродженець Буцнева, учасник бойових дій в Афганістані, захисник Євромайдану, волонтер АТО Ігор Шуфляк, який проживає у Підволочиську, але приїхав на ювілей села і надзвичайно любить сюди повертатися. Він привітав односельців зі святом і побажав усім здоров’я і процвітання.

З вітальними словами до краян звернулася і сільська голова Буцнева Марія Мац, яка працює на цій посаді уже третє скликання. Вона пишається односельцями, які тут проживають і працюють, а також тими, хто прославляє село за його межами.

– Я люблю кожну вуличку Буцнева, кожну стежину і людину. Мені приємно тут працювати і розвивати село. Спільними зусиллями нам вдається творити добрі справи. Останніми роками ми перекрили школу, частково відремонтували дорогу, будинок культури, проводиться реконструкція ФАПу. Тож з гордістю можу сказати словами пісні про наше село «Тут народилась я, Буцнів – любов моя».

Яскравим свідченням того, що у селі добре розвинена галузь культури, були виступи місцевих виконавців, які звеселяли гостей. Зі сцени, спорудженої на території школи, лунали запальні пісні та музика дзвінкоголосого оркестру. Долучилися до свята і школярі та їхні батьки, які пригощали присутніх власноруч приготованими ласощами. Виручені кошти, розповіли діти, віддадуть на благодійні цілі. Для найменших гостей сільських фестин були встановлені атракціони й організовані спортивні розваги.

До святкової програми долучилися народний артист України Гриць Драпак, заслужений артист Василь Хлистун, інші відомі виконавці та гості із сусідніх районів та сіл. Завершилося святкування дискотекою для молоді.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео