Октоберфест: історія кохання та банкрутства залита пивом

98CCEBE377AF41D68443DB9DBE7A8057

Історія жінки, яка могла стати дружиною Наполеона, але обрала баварського короля, загнала батька у борги та дала початок найбільшому святу пива Баварії.

Цього тижня стартував найбільший пивний фестиваль у Європі, а можливо і світі названий за часом проведення «Октоберфест». Під час цього свята пива відвідувачі випивають 6 мільйонів літрів пива, з’їдають 1,5 мільйона смажених мюнхенських сосисок. Пиво подають у кухалях, місткістю приблизно один літр. При цьому саме пивні кухлі у якості сувенірів стають однією з найпоширеніших крадіжок під час свята. Щороку служба безпеки фестивалю попереджає близько трьохсот тисяч «викрадень пивних кухлів». Свято пробували перейменувати в «осіннє», але назва не прижилася. Причетний до пивного дійства і знаменитий фізик Альберт Ейнштейн. Вперше електричне освітлення на свято провели у 1886 році. Займалася цим серед інших фірма, яка належала батькові всесвітньовідомого фізика Альберта Енштейна. Подейкують, що малий Альберт будучи дитиною сам вкручував лампочки в одному з традиційних для свята пива наметів.

Почалося відоме свято пива з історії кохання Терези Саксен-Гільдбурггаузенської та баварського короля Людвіга І. Тереза могла стати дружиною імператора Франції Наполеона. Однак першим свататися прибув Людвіг І Баварський. У лютому 1810 року була отримана згода батьків і самої Терези на шлюб. Кілька місяців пішло на залагодження шлюбного контракту. Саме одруження відбулося 6 жовтня 1810 року та завершилося великим святом, яке дало початок нинішньому «Октоберфесту». За всі святкування заплатив батько нареченої. При цьому витрати були настільки великими, що сам герцог Фрідріх Саксен-Гільдбурггаузенський з часом визнав, що не зможе відновити економічну рівновагу в країні.

Спеціальне пиво, яке варять для «Октоберфест» наближене до традиційного так званого «березневого пива», або мерцена. «Марценбіер» належало до найулюбленіших і на території сучасної України. Зокрема його варили з 1851 року перша велика промислова пивоварня, заснована на місці сучасного виробництва тернопільської пивоварні »Опілля». У хроніках згадується, що вже у 1913 році пиво місцевого виробництва успішно конкурувало з німецьким та чеським. Вироблялося три основних сорти. Міцний бак (переважно темне), марцеве і лежак. Частина виробленого пива йшло навіть на експорт.

«Опілля» і сьогодні береже добрі давні традиції виготовлення натурального пива і поєднує їх із сучасними стандартами якості. Тож, хто не встиг до Мюнхена на «Октоберфест» може спробувати якісне українське пиво подібне за стилем до того, яке вживають під час святкувань у Баварії. Наближеним до «мерцена» за своїми показниками буде «Опілля Фірмове». Саме цей сорт пива третій рік поспіль виграє золоту медаль за високу якість світлого пива на щорічному фестивалі під егідою галузевої асоціації Укрпиво.

Головне ж у кожному святі цінувати справжнє. Це історія, емоції і смак. Але варто пам’ятати і про розум та здоровий глузд, що кохання та любов до добрих напоїв не доводила до банкрутства цілі держави, як це було у минулому.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео