Оксана Бучко

День вегетаріанства: як тернополяни харчуються без м’яса

70351300_10212034103647584_7241384508245671936_n

Всесвітній День вегетаріанства святкували вчора, 1 жовтня. Тож тернополяни з нагоди свята поділились власним досвідом життя без м’яса. І нагадали, що це не дієта, а стиль життя.

– Шкода для здоров’я через відмову від м’яса – не більше, ніж міф, давно спростований Всесвітньою організацією охорони здоров’я, – пояснила зоозахисниця Людмила Чеховська. – Важливим є правильне та повноцінне харчування загалом, і Академія харчування і дієтології США підтверджує, що рослинне харчування може бути таким. Зусиль для відмови виключно від м’яса взагалі непотрібно, якщо в раціоні продовжують бути  інші продукти тваринного походження: яйця, молочні продукти. А якщо відмовлятись і від цього, тоді треба більш вагомо прорахувати заміну і перехід на рослинну їжу.

Якщо інколи виникає бажання поїсти чогось із смаком м’яса, можна приготувати сою. Її у Тернополі продають у «Сільпо» та у кафе «Green Life», а ще можна замовити онлайн. Таке харчування дівчина практикує вже близько двох років. Із цього часу бачить лише позитивні ефекти щодо здоров’я.

– Відмова від м’яса хіба допомогла мені, а зовсім не нашкодила, додала Людмила. – Якщо раніше я не могла набрати вагу, зашкалювали показники холестерину, була підвищена кислотність, то зараз організм очистився і ввійшов в норму.

М’ясо порадила замінити продуктами з великим вмістом рослинного білка тернополянка Наталія Галушка. Дівчина звертає увагу, що окрім корисності харчування треба пам’ятати і про гуманність, якої додає вегетаріанство.

– М’ясо корисне, якщо воно якісне, – розповіла Наталія. – Але сьогодні це важко перевірити. Харчування без м’яса - таке ж корисне. Усі необхідні амінокислоти та вітаміни отримуємо з молочних продуктів, овочів, риби, бобів, квасолі, крупів, горіхів, авокадо, тофу. Але ризиків для здоров’я таким чином стає менше. Загалом, тим, хто вживають м’ясо, рекомендують обмежити його прийоми до двох-трьох разів в тиждень. І я знаю, що це може стати своєрідною залежністю, коли люди не можуть прожити і дня без м’яса. Та й відмова від нього – це певна культура, що додає гуманності.

До слова, factday.net підготував 10 цікавинок про вегетаріанство. Серед них:

- при вегетаріанській дієті вміст раціону рослинного походження тому у людини знижується рівень холестерину, а також вітаміни з овочів та фруктів підвищують імунітет, та запобігати серцево-судинним захворюванням;

- у понад вісімдесяти відсотках харчових отруєнь причиною є інфіковане м’ясо;

- вегетаріанці кожного року рятують понад 150 тварин.

- рослинна їжа бідна на деякі амінокислоти та у ній відсутній вітамін В12, який залучений при кровотворенні та необхідний для нормальної роботи нервової системи. Тому краще не виключати з раціону яйця та молочні продукти, а тим більше мед.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео