Тамара Коблик

5 жовтня в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

Алексевич Ярослав (1935, с. Курівці, нині Зборівського району - 7 січня 2019, Львів) — вчений-епідеміолог, мікробіолог, імунолог. Доктор медичних наук (1991). Автор наукових і навчально-методичних праць.

aleksevich-yaroslav-illich

Кінах Гліб-Григорій (1888, м. Збараж — 29. 01. 1980, м. Рим, Італія) — релігійний діяч, ієромонах, бібліограф.

Яків (в миру — Панчук Іван Дмитрович; 1931, с. Лосятин, нині Кременецького району — 16. 03.2004. м. Київ) — релігійний діяч. Архієпископ Тернопільський і Кременецький, єпископ Тернопільський і Бучацький, митрополит Луцько-Волинський.

hlib_kinach-_osbm

Гончар Остап (1937, с. Мозолівка, нині Підгаєцького району) – педагог, художник.

gonchar-ostap

Сисак Микола (1890, с. Джурин, нині Чортківського району –1950, м. Казань, нині РФ) – вчений у галузі медицини.

Шатківська Софія (1954, м. Почаїв Кременецького району) – художниця, майстер ужиткового мистецтва, гравер на чорному граніті, мистецтвознавець, педагог.

800px-s_shatkivska_graver

Шеліхевич Олександр (1984, м. Тернопіль) – спортсмен. Кандидат у майстри спорту зі спортивної аеробіки та гімнастики. Чемпіон Тернопільської області з кікбоксингу у ваг. категоріях (67, 70, 72 кг). Член збірної України з фрістайлу (1996).

shelihevych

Цей день в історії Тернопілля:

1672 - після підписання Бучацького мирного договору польський король Я. Собеський і Мухамед IV споживали воду з Королівського джерела у Бучачі.

1907 – велика пожежа сталася в с.Базаринці Збаразького району. На згадку про неї в селі встановлено «фігуру» з написом «Свята Покрова. В пам'ять пожежі у Базаринцях 5 жовтня 1907 року».

1919 - Протягом дня з Тернопільського повіту потрапили за ґрати 2 тисячі селян.

1930 - під час пацифікації в с. Августівка Козівського району польські улани знищили велику кількість кооперативного товару.

1933 – Леся Курбаса (вихованця Тернопільської гімназії, засновника «Тернопільський театральних вечорів») відсторонено від керівництва театром «Березіль».

1947 - зіткнення ОУН з МВС у селі Ковалівка Монастирського району Тернопільської області.

1954 - відкрито професійно-технічне училище № 25 м.Збаража для підготовки механізаторських кадрів, з плановим контингентом учнів 210 чоловік.

1989 - в с. Куряни Бережанського району у школі створено осередок Товариства української мови ім. Т. Шевченка.

2005 – вийшов перший номер тернопільської газети «Номер один».

2016 - вдома на Тернопільщині (с. Митниця Підволочиського району) від захворювання на рак помер Білінський Іван (позивний «Вано») — сержант, заступник командира взводу 6-ї аеромобільно-десантної роти 2-го аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади (Житомир).

Щорічно 5 жовтня в понад 100 країнах світу відзначається День вчителя, який був заснований в 1994 році як Всесвітній день вчителя (World Teaches 'Day).

Це професійне свято всіх вчителів, викладачів і працівників сфери освіти – день, у який відзначаються роль і заслуги вчителів у процесі якісної освіти на всіх рівнях, а також їхній неоціненний внесок у розвиток суспільства.

Історичною передумовою для заснування Дня вчителя стала Спеціальна міжурядова конференція про статус вчителів (Special Intergovernmental Conference on the Status of Teachers), яка відбулась 5 жовтня 1966 року в Парижі. У результаті представниками ЮНЕСКО та Міжнародної організації праці був підписаний документ «Рекомендації щодо статусу вчителів» (Recommendation concerning the Status of Teachers).

p3wmsltx63137

Всесвітній день стомованих хворих відзначається щорічно з 2 жовтня 1993 року за ініціативою членів Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів під егідою ООН. Зараз цей День проводять в першу суботу жовтня. За оцінками експертів Організації Об’єднаних Націй, в світі інваліди складають близько 10% населення.

Перший Конгрес Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів відбувся в жовтні 1976 р. в Лондоні. З тих пір вже більше ніж у 80-ти країнах світу створені організації стомованих пацієнтів. Міжнародна асоціація стомованих пацієнтів координує діяльність всіх організацій пацієнтів зі стомою.

Серед інвалідів особливу групу складають стомовані хворі. За останні роки в усьому світі спостерігається значне зростання числа хворих, які перенесли операції на кишечнику з накладенням стоми, в результаті чого вони стають інвалідами I-II груп. Першорядне значення у збільшенні числа стомованих людей має високий рівень захворюваності на колоректальний рак і занедбаність цього захворювання.

Формування штучного кишкового свища вносить суттєві обмеження в життя людини і значно знижує її якість, приводячи до стовідсоткової іналідізаціі і високому рівню соціальної дезінтеграції. Людина, як правило, дуже важко переживає свій новий стан, особливо безпосередньо після виписки зі стаціонару. Зміна звичного образу тіла приводить до відчуття

фізичної і психологічної неповноцінності, формування заниженої самооцінки і високого ступеня незадоволеності життям.

Щорічне проведення Всесвітнього дня стомованих хворих ставить перед собою мету – привернути увагу людей до медико-соціальних проблем стомованих хворих та їх реабілітації в суспільстві.

В 2019 році Всесвітній день стомованих хворих припадає на 5 жовтня.

Результат пошуку зображень за запитом "Всесвітній день стомованих хворих"

Іменини сьогодні святкують Петро, Феофан, Федір, Макар, Іон.

Вибір читачів за тиждень

Відео