Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: плавання, пірсинг та вода з лимоном руйнують зуби

3387900E00000578-3557983-Lots_of_women_drink_lemon_and_water_as_a_healthy_alternative_to_-a-2_1461691798520

Тернополяни можуть переглянути свої аксесуари, звички та хобі, аби зберегти красиві зуби. У десятку ворогів входить часте плавання, пірсинг на язиці, вживання сухофруктів, гарячої води з лимоном, чаю та кави, а також вина.

Лікар із Англії (Манчестер, Carisbrook Dental clinic) Dr Tariq Idrees назвав 10 ворогів красивої посмішки, пише dailymail.co.uk.

1. Жування льодових кубиків в напоях

Холодна температура спричиняє мікротріщини на поверхні емалі, які згодом стають більшими проблемами для зубів.

2. Споживання сухофруктів

Родзинки чи такі популярні зараз сухі журавлина та манго є жахіттям для зубів. Вони мають високий рівень кислотності. Але що гірше – сухофрукти легко застрягають в зубах і таким чином  руйнують їх.

3. Вино

Все, що кислотне – шкідливе для зубів. А вино – це виноград, який є кислим фруктом. Особливо шкідливі газовані вина, бо газ діє так, як і кислота.

4. Гаряча вода з лимоном, чай і кава

Кофеїн сушить ротову порожнину і спричиняє псування зубів. Він є і в каві, і в чаєві. Завдяки цим напоям залишаються плями на зубах. Гаряча вода з лимоном не є здоровою альтернативою напоїв. Вона теж спричиняє ерозію зубів.

5. Плавання

Часте плавання в басейні, на жаль, теж спричиняє ерозію зубів. Це через хімічні речовини, які використовують для оброблення води. Особливо небезпечною є хлорка. Дослідження American Journal of Dentistry і the Journal of the Canadian Dental Association довели, що 34 тижні в басейні можуть спричинити підвищення зубної ерозії і чутливості.

6. Занадто жорстка зубна щітка

Якщо щетина щітка занадто жорстка, це може подразнити ясна і спричинити надмірну чутливість зубів.

7. Чищення зубів

Якщо чистити зуби після кожного прийому їжі, можна навпаки допомогти кислоті пробратись у дентин. Якщо дати час до години, слина може дещо нейтралізувати кислотність. Особливо це треба робити після вживання газованих напоїв.

8. Фрукти

Їсти п’ять фруктів на день – це забагато. Варто обмежитись одним. Бо у фруктах є цукор, який знову ж таки викликає ерозії.

9. Пірсинг на язиці

Те, що сережка на язику зачіпає зуби, особливо під час їжі, очевидно. І це шкідливо для зубів.

10. Зуби – не інструмент для відкривання пляшок

Це просто безглуздо відкривати зубами пляшки чи обгризати нитки. Хто має таку звичку – повинен відмовитись від неї прямо зараз.

Фото Corbis

Вибір читачів за тиждень

Відео