Неймовірне поруч: як чортків’янин «паперовим королем» став (фото)

o_1df11p28t1hamtl8t6roqsur6gg

«Із паперу можна зробити все, що завгодно: від якихось побутових дрібничок до мистецьких витворів і навіть… каркаса автомобіля», – взявши ножиці, картон, клей, ювелірну точність та безграничне терпіння, мешканець Чорткова Віктор Дудяк з паперу здатен створити усе, на що тільки вистачає фантазії.

 – «Паперове» хобі – моє захоплення ще з дитинства, яким зацікавили батьки-архітектори, – розповідає «Новій Тернопільській газеті» Віктор Дудяк. – Почалося усе з журналів «Юний технік» і безлічі шматків ватману, а далі пішло-поїхало… Спершу були макети фрегатів, літаків, потягів та локомотивів, далі зі «спортивного інтересу» взявся за паперове «зодчество» і почав виготовляти макети будинків та церков – вдасться чи не вдасться?.. Вдалося, хоча на практиці те, що видавалося простою дитячою забавкою, виявилося куди складнішим. Так, спробуйте-но філігранно вирізати та склеїти сотню-дві дрібних деталей і, повірте, мозолі на руках гарантовані…

Паперове моделювання – це складна і копітка робота, яка вимагає точних математичних розрахунків, об’ємно-просторового мислення та художнього бачення. Спершу треба обміряти «оригінал», з якого планую зробити макет, створити креслення та «викрійку» деталей, вирізати їх і поетапно склеїти. Окрім того, потрібно враховувати такі, на перший погляд, непомітні дрібниці, як, наприклад, товщина картону. Проте захоплює ця робота настільки, що, спробувавши хоч раз, стаєш її «заручником» на все життя.

Чоловік встиг майже все побудувати з паперу: один за одним з’явилися майже метрові макети чортківських торгових центрів, макет лемківської церкви в селі Пастуше, церкви у смт. Заводське і навіть макет Чортківського замку, який певний час був у залах музею-їдальні «Пан Чартковський».

– Власні творчі ідеї я втілюю не лише у себе на роботі, а й вдома, – каже Віктор Дудяк. – Так, для старших донечок Софії та Вероніки змайстрував ляльковий будиночок заввишки у півтора метра, а трирічний син Данилко любить гратися маленькими фігурками лицарів та моделями літачків. П’ятисантиметрові паперові лицарі були настільки крихітними, що, аби склеїти їх деталі докупи, мусив послуговуватися пінцетом, а моделі літачків не прості, а… мінікопії літаків часів Першої світової, які я створив спеціально для настільної гри «Крила слави». Ми з дітьми часто граємо у різноманітні настільні ігри, і весь «інвентар» до них я творю власноруч.

За інф. Нової Тернопільської газети

Фото Нової Тернопільської газети

Вибір читачів за тиждень

Відео