У Кременецькому ботсаду вабить і вражає рідкісне оцтове дерево (фото)

дерево

Єдиний вид – виходець із Північної Америки, що виживає у середній смузі – оцтове дерево, вражає своїми барвами та оригінальним виглядом. Його ще називають оленерогим через особливу форму гілля. Повз цієї розкішної рослини не проходить жодний відвідувач Кременецького ботанічного саду.

- Комусь це дерево подібне до акації чи горобини. Інші порівнюють його великі різьблені листки з пальмовими. В усі пори року воно привабливе. Проте найефектніше восени. Яскраве, немов полум’я, жовтогаряче, червоне, пурпурове листя не може не привернути уваги. Йдеться про сумах пухнатий, який ще називають віргінський, оксамитовий, оленерогий, оцтове дерево, – розповідають у ботанічному саду.

Оцтове дерево славиться не лише своїм оригінальним виглядом, а і якостями рослини. Її, зокрема, використовували як приправу, а також дубильну речовину.

– Квітучий сумах – гарний медонос. Дуже приваблюють птахів його красиві шишкуваті плоди. Індіанці здавна використовували витяжку з них як харчову приправу, що нагадує за смаком оцет. Звідси й назва: оцтове дерево. Оболонка плодів, що містить винну кислоту, – оригінальна приправа до м’яса. Використовують сумах у виноробстві, народній медицині, – повідомляють у бот саду.

Широко використовують сумах й у ландшафтному дизайні та озелененні.

– Навіть після опадання листя привертає до себе увагу: суцвіття змінюються такими ж ефектними пірамідками-мітелками плодів, які принаджують птахів і прикрашають кущі, наче розкішна гірлянда, – зазначають в установі.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«253142,253143»]

Фото Кременецького ботанічного саду

Вибір читачів за тиждень

Відео