Віра Олександрович

Що треба знати жителям Тернопільщини, щоб отримати необхідну інформацію

Крисоватий

Про права на доступ до публічної інформації жителям Тернопільщини розповів начальник управління обслуговування платників Головного управління ДПС у Тернопільській області Руслан Крисоватий.

Саме такою була тема «гарячої лінії» у Головному управлінні Державної податкової служби ДПС в області. Найцікавіші запитання і відповіді на них пропонуємо читачам «Терену».

- За якою формою подають запит?

- Для спрощення процедури оформлення письмового запиту на інформацію запитувач може використати відповідну форму, якою володіють органи ДПС. Її можна отримати в податкових органах ДПС або на офіційному порталі ДПС, у розділі «Публічна інформація».

- Як подати запит до податкової?

- Запитувач може заповнити в електронному вигляді Форму запиту на офіційному порталі ДПС або на субсайтах органів ДПС офіційного порталу ДПС. Запит на інформацію запитувач може подати особисто до органу ДПС у робочий час, згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку, установленими для органів ДПС.

У Формі запиту запитувачу надається можливість обрати, як він хоче отримати відповідь: звичайною чи електронною поштою, факсом. Окрім того, можна ознайомитися з документами у спеціальному місці розпорядника інформації. Зауважу, відповідь на запит на інформацію надається у спосіб, обраний запитувачем.

- В які терміни мають надати відповідь на запит?

- Її має бути надано не пізніше п’яти робочих днів із дня отримання запиту. Якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду запиту можуть продовжити до 20 робочих днів із обґрунтуванням такого продовження.

- Змоделюємо ситуацію: запит спрямували, але податковий орган не володіє такою інформацією. Що тоді?

- Розпорядник інформації (у даному випадку - податкова), який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов’язаний направити цей запит належному розпоряднику із одночасним повідомленням про це запитувача.

До речі, у такому разі відлік строку розгляду запиту на інформацію починається із дня отримання запиту належним розпорядником. Тобто вас мають обов’язково поінформувати про це.

- Контролюючий орган надав неповну інформацію, проте запитувач знає, що та служба володіє відповідними даними. Чи можна подати скаргу?

- Відповідно до ст. 23 Закону «Про доступ до публічної інформації», рішення, дії чи бездіяльність розпорядників інформації можуть бути оскаржені до керівника розпорядника, вищого органу або суду.

- Чи треба платити за копії матеріалів, наданих податковою?

- Орган ДПС надає за вимогою запитувача 10 перших сторінок документа безкоштовно одночасно із повідомленням про необхідність відшкодування витрат на виготовлення копій решти документів. Звісно ж, крім документів, якщо вони надаються на вимогу запитувачу лише на електронну пошту.

- Які дані належать до публічної інформації із обмеженим доступом?

- Інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна і службова інформація. Обмеження доступу до неї здійснюють, відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог: - лише в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя; - розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам; - шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

Фото надане Сектором комунікацій Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео