Орест Сарматський

Низькі ціни на мед збережуться протягом найближчих року-двох (Агроколонка)

мед

Низький рівень цін на мед буде зберігатися в найближчі рік-два. Про це під час Медового Форуму «Україна медова і світ» заявила національна консультантка Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Анна Бурка, передає прес-служба Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP»).

 - Ключові експортери нарощують обсяги виробництва: Китай за останні 3 роки на 32%, Аргентина на 24% , Індія на 8%. Україна зменшила обсяги виробництво, тим не менш ми залишаємося у п’ятірці ключових світових експортерів, — відзначає експертка.

За останні 8 років об’єми світової торгівлі меду збільшились у 1,5 рази. При цьому починаючи з 2014 р. середня експортна ціна на мед щорічно зменшується. Структура країн експортерів меду незмінна. Китай збільшив обсяги експорту на 22%, Аргентина — на 20%, Індія — у 3 рази, Мексика — у 2 рази, Україна — у 7 разів.

Експертка відзначає, що конкуренція у світі зростає, Україні буде важко конкурувати. Необхідна надійна система простежуваності, щоб знизити ризики, покращити довіру споживача до походження та якості меду. Другий виклик — рівень низьких цін на мед буде спостерігатися в найближчі рік-два.

- Споживачі все частіше надають перевагу крафтовій продукції малих виробників. Друге — світ без пластику: споживачі більш уважні до упаковки. Вони шукають продукцію для динамічного життя, тобто, маленькі порції меду в зручній упаковці. Глобальний тренд: низький рівень цукру в продукції. Зростання попиту на природні підсолоджувачі, — підкреслює особливості медового ринку Анна Бурка.

Український виробник горіхів планує вирощувати трюфель

СОК «Горіх Причорномор'я» займається вирощуванням на Одещині змішаних садів волоського горіха, фундука та шипшини, розведенням посадкового матеріалу та переробкою продукції. Це перше господарство в Україні, яке в промислових масштабах вирощує ці три культури. В майбутньому в господарстві планують зайнятись вирощуванням трюфелю. Повідомляє uhbdp.org.

Керівник інвестиційного садового кооперативу Павло Тулба впевнений, що традиційне сільське господарство повинно мати хоча б 3-4 культури, аби диверсифікувати ризики.

В майбутньому в СОК «Горіх Причорномор'я»  планують зайнятися ще й трюфелем. Наразі це змішана модель саду: волоський горіх + шипшина, волоський горіх + фундук.

- Ми єдині в Україні, хто робить таку змішану посадку, та бачимо для себе в цьому гарні перспективи, адже сьогодні склалася така кон’юнктура ринку, що, маючи різні культури на одному гектарі, ми можемо нівелювати падіння цін, відсутність попиту. В цьому році ми побудували модель вертикальної інтеграції: кооператив має тепличний комплекс, де виробляється посадковий матеріал, поля, де вирощується продукція, та завод, де вона переробляється. Переробка сировини має велике значення, — зауважив Павло Тулба.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео