Як тернополянам вирішити спір щодо виховання дитини?

я-маю-право

Батьківські права захищені Сімейним кодексом України. Користуючись своїми правами, батьки, які через певні обставини проживають окремо, в першу чергу повинні пам’ятати про інтереси самої дитини. Адже через суперечки між батьками щодо виховання та розвитку свого чада, може бути нанесена непоправна шкода як фізичному, так і  психічному здоров’ю дитини. Як вирішувати спори щодо участі у вихованні дітей батьками, які проживають окремо, пояснюють у Тернопільському регіональному центрі безоплатної правової допомоги.

Допоможе у цьому орган опіки та піклування. Для цього батько чи мати, що проживає окремо від дитини має написати письмову заяву до органу опіки та піклування.  Проте орган опіки та піклування не одразу прийме рішення в користь заявника. Враховуються умови проживання особи, ставлення до дитини та інші істотні обставини, які впливають на прийняття рішення щодо участі у вихованні та спілкуванні з дитиною.

Якщо прийняте рішення не виконують, у іншому випадку, особа, яка ухиляється від виконання такого рішення, буде відшкодовувати матеріальну та моральну шкоду, завдану тому з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Якщо рішення органу опіки та піклування злісно не виконується, той із батьків, чиї права порушено, має право звернутися до суду. Суд розгляне питання щодо способів участі одного з батьків у вихованні дитини, місце та час їхнього спілкування.

В окремих випадках, якщо це відповідає інтересам дитини, суд визначить умови зустрічі з дитиною в присутності іншої особи. Суд також враховує такі фактори як: вік дитини, її стан здоров’я, потреби, стан психічного здоров’я одного з батьків, наявність алкогольної чи наркотичної залежності.

У випадку, якщо рішення суду не виконується, той із батьків, що проживає окремо, має право написати заяву до суду щодо передачі дитини для проживання з ним.

Важливо знати про право батьків визначати місце проживання дитини, якщо батько та мати проживають окремо:

  • до досягнення дитиною десятирічного віку, місце проживання дитини визначається за згодою батьків;
  • при досягненні дитиною десяти років – за спільною згодою батьків та дитини;
  • при досягненні дитиною чотирнадцяти років – визначається нею самостійно.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103(безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео