Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: за привабливість гривні доведеться заплатити

59_main

Тернополяни незабаром помітять вищу комісію в банкоматах. Це пов’язано із підняттям ціни на готівкову гривню. Найдорожча нова купюра із зображенням Вернадського відтепер –  1000 грн.

Після цього комісію на банкноти підвищили до 0,2-0,3% суми згідно з постановою НБУ №122. Раніше вони коштували 0,2% суми незалежно від номіналу банкнот. А тепер тарифи розділили:

- номінали від 1 до 100 гривень видаються по 0,2% суми;

-200 і 500 гривень - по 0,25% суми;

-1000 гривень - 0,3% суми.

Цей документ набрав чинності 25 жовтня.

Підвищення тарифів пов’язують із великим інтересом до нової тисячної банкноти й з боку бізнесу, і з боку людей, пише strana.ua. Адже купівельна спроможність гривні значно знизилась. За підрахунками самого Нацбанку, з 1996 року вона впала в 14 разів. Ціни на товари й послуги в Україні зросли наскільки серйозно, що люди стали все менше користуватися 1-2-5-10-20-ма гривнями. Для походу в магазин рідко вистачає 100-200 гривень. Доводиться відразу брати 500 гривень і більше. Тому населення все менше користується дрібними купюрами, і потребує великої кількості нулів на грошах.

Також причиною підвищення тарифів банкіри називають бажання Нацбанку більшого використання карток.

- Це буде сприяти не тільки зниженню витрат банків з інкасації, а й зменшенню операційних ризиків, повязаних як безпосередньо з інкасацією, так і зберіганням готівкової валюти в банківських сховищах, - звернула увагу казначей Forward Bank Наталя Шишацька.

Крім усього іншого, регулятор зможе непогано заробити на своїх грошах. Особливо на новій тисячної банкноті, вважає фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

- Зрозуміло, що Нацбанк хоче окупити свої витрати на розробку дизайну нових банкнот і їх друк, а також заробити на них, - говорив він. -  Однак все одно нові тарифи досить дивні і економічно необґрунтовані. Простий приклад: один з найбільших в світі фінансових регуляторів - американська Федеральна резервна система - надає емісійний долар своїм та іноземним банкам за 0,02-0,03% суми. А українські банки-постачальники продають цю банкноту у нас в середньому за 0,10-0,12% суми. Тобто дешевше, ніж Нацбанк продає гривню. При цьому в доларову комісію входять всі транзакції банків-кореспондентів, обслуговування договорів, доставка літаком, розмитнення і транспортні витрати по Україні. А гривню потрібно просто вивезти з Банкнотно-монетного фабрики на Троєщині (Київ) .

Також йде мова про ймовірне підняття тарифів банків.

А наступним рішенням Нацбанку прогнозують затвердження вимог регулятора до зношеності гривні. Має зрости кількість ознак зношеності, і більшу кількість купюр буде ставитися до цієї категорії. Фінансисти зобов’яжуть активніше вилучати старі та пошкоджені гроші. Тож вміст гаманців українців має виглядати все більше і більше привабливіше.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео