Безпека понад усе: хто повинен перевіряти димові та вентиляційні канали у багатоквартирному будинку?

7918

Відповідно до «Правил безпеки систем газопостачання», безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів багатоквартирних будинків забезпечує власник – балансоутримувач. У деяких будинках у Чорткові за цим слідкує КП «Чортків-дім», у інших – приватна фірма «ЗахідКомСервіс». Що ж робити тим, хто утворив ОСББ?

Перевірка і прочищення димових та вентиляційних каналів повинні виконуватися спеціалізованою організацією, яка має дозвіл на виконання цих робіт центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Комунальне підприємство «Чортків-дім» надає такі послуги. Ви можете замовити їх, звернувшись за адресою м. Чортків, вул. Сонячна, 7, або ж зателефонувати за вказаними номерами: (03552) 2-08-94, (03552) 2-35-72.

Повторній перевірці димових і вентиляційних каналів підлягають:

- димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, не рідше ніж один раз на рік (перед початком опалювального сезону), які працюють цілий рік, два рази на рік (навесні і восени);

- димоходи опалювально-варильних печей не рідше ніж два рази на рік: перед початком і після закінчення опалювального сезону;

- димоходи від газових проточних і ємкісних газових водонагрівачів для гарячого водопостачання, ресторанних газових плит (залежно від матеріалу) не рідше ніж один  раз на 6 місяців (цегляні і керамічні димоходи) і не рідше ніж один раз на рік (металеві з товщиною стінки не менше 3 мм, азбестоцементні, керамічні та із жаростійкого бетону).

Вентиляційні канали підлягають перевірці і прочищенню одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік. Перевірка і прочищення димових і вентиляційних каналів комунально-побутових об’єктів, житлових та громадських будинків оформляється актом. Один примірник акта перевірки і прочищення димових каналів передається газорозподільному підприємству. Строк зберігання актів 12 місяців.

Власник (балансоутримувач) повинен стежити за станом будинкового ввідного газопроводу та його кріплення, фарбувати зазначений газопровід не рідше ніж один раз на 5 років.

За інф. ЧМР

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео