Орест Сарматський

Україна скоротила виробництво маку вдвічі (Агроновини)

мак

Україна цього року зібрала 1500 т маку, тоді як у 2018 р. — 3000 т.

Ще раніше ця цифра сягала 20 тис. т, розповів у коментарі AgroPortal.ua генеральний директор Науково-дослідного виробничого аграрного підприємства «Мак України» Юрій Грей.

За його словами, зменшення посівних площ під маком — результат невідрегульованого законодавства. Тому на сьогодні замість 50-60 господарств його вирощують лише чотири.

- Вимога до сільсьгоспвиробників встановлювати державну охорону тягне за собою збільшення собівартості маку. Таку постанову Кабінету міністрів пролобiювало Міністерство внутрішніх справ. Для одного господарства охорона обходиться в 5-10 млн грн, — каже він.

Коли в 2016 році охорона була приватною, собівартість маку впала на 30%. Нині український мак дорожчий за іноземний. За кордоном такої практики немає, додає виробник.

На його думку, повноваження з видачi дозволiв на посiв маку потрібно передати від Нацполіції до органу ліцензування, комісія від якого перевірятиме відповідність декларацій, які заявлятиме сільгоспвиробник. Для цього потрібно повернути в дію постанову Кабінету Міністрів України №282 від 6 квітня 2016 року в частинi охорони посiвiв маку та вiдрегулювати постанову КМ про охорону об'єктiв.

Зараз під час подання документiв на посiв маку Нацполiцiя не видає дозвiл на посів без договору з державною службою охорони МВС. Потрібно, щоб його та лiцензiю видавав один i той же контрольний орган.

- Моє підприємство на ринку з 2002 року. Раніше експортували мак до Туреччини, Австрії, Німеччини, Білорусії. Нині цього немає, — зазначив гендиректор «Мак України».

Також він додав, що існують проблеми з якістю маку, тому виробники хлібобулочної продукції нині почали надавати перевагу іншим наповнювачам.

Угода про збільшення євроквот на курятину пішла в парламент

Кабінет міністрів України в ході засідання 23 жовтня 2019 р. схвалив подання на ратифікацію Верховною Радою змін до Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом про збільшення квоти для українських експортерів м'яса птиці.

Про це йдеться у повідомленні урядового порталу.

- Документ передбачає поступове збільшення річної у 2,5 раза квоти на м'ясо птиці та переробленого м'яса птиці, яке експортується з України до ЄС, — додають в Кабміні. 

Для довідки: 30 липня 2019 р. перший віце-прем'єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів підписав Угоду між Україною та Європейським Союзом про збільшення у 2,5 рази квоти для українських експортерів м'яса птиці, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео