Тамара Коблик

10 листопада в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

Баран Михайло (1884 - 3 листопада 1937 смт.Скала-Подільська Борщівського району) - військовий, громадсько-політичний та освітній діяч.

Результат пошуку зображень за запитом "Баран Михайло"

Дейна Кароль (1911 року - 15 квітня 2004 смт.Великі Бірки Тернопільського району) - вчений-діалектолог, професор, академік Польської АН.

Пов’язане зображення

Вітковський Кароль (Witkowski Karol; 1858, м. Заліщики —  04. 06. 1922, м. Краків, Польща) —  польський військовий діяч. Вийшов у відставку в чині генерала бригади.

Коваленко Андрій (1956, м. Тернопіль) —  лікар, фахівець у галузі психотерапії, психоаналізу, психіатрії.

Кравчук Володимир (1960, с. Добромірка Збаразького району) — поет, літературознавець. Член НСЖУ (1998), НСПУ (1999).

981-300x289

Михайло Рибак (1934, Бронівка Волочиського району Хмельницької області - 2014) - З 1957 року проживає у Тернополі, де 1977 року почав займатися зимовим плаванням. У 1986 році в м. Тернополі започаткував клуб любителів загартування із зимового плавання «Нептун». Багаторазовий переможець Всеукраїнських змагань із зимового плавання. Клуб «Нептун» є одним із кращих в Україні.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Роман Рудий (1967, с.Струсів Теребовлянського району) - співак, композитор, аранжувальник. Один з співзасновників гурту «Світозари».

182020

Андрій Артимович (1968, с. Велика Березовиця, Тернопільського району) - депутат Тернопільської міської ради.

artymovych_7_15

Цей день в історії Тернопілля:

1888 - у с.Шельпаки Підволочиського району помер видатний громадсько-політичний діяч, письменник і публіцист, фундатор і меценат багатьох українських товариств та організацій Степан Качала. Уродженець Бережанщини. Відомий як член головної Руської Ради та її представник на слов’янському з’їзді в м.Празі. Член-засновник Галицько-Руської матиці, Літературного товариства ім. Т. Шевченка, видавничої спілки газети «Діло» у м. Львові. Автор популярної «Короткої історії України» - підручника для середніх шкіл. Посол від Збаражчини до першого Галицького сейму. Заснував «Руську бурсу» у м. Тернополі, читальню «Просвіти» у м.Збаражі.

1909 – освячено приміщення Тернопільської промислової школи - першого професійно-технічного закладу міста. Згодом тут розташувався Тернопільський ремонтно-механічний завод.

1940 - на крайньому півдні Тернопільської області пройшов землетрус інтенсивністю 7,4 балів.

1981 року – в Афганістані загинув уродженець с.Хоми Зборівського району Микола Микитин. Його іменем названо вулицю у Хомах. Загалом в Афганістані воювало понад 1700 жителів Тернопільщини; з них 46 стали інвалідами, 2 - пропали безвісти, 48 – загинули.

Щорічно в багатьох країнах світу відзначається Всесвітній день науки. 10 листопада проходять офіційні заходи, присвячені святу, повна назва якого Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку. Ця назва несе в собі головну мету самого свята. Його створили для того, щоб людство цілком усвідомило користь наукових досліджень та розробок.

Звичайно ж, свято не є вихідним, але відзначають його досить масштабно, організовуючи різні з'їзди, форуми, засідання та інші заходи, присвячені науці та вченим.

Вперше про це свято заговорили в 1999 році, коли в Будапешті проходила Всесвітня наукова конференція. Саме тоді вчені вирішили зайнятися більш щільною взаємодією з суспільством.

Формально свято заснувала організація ЮНЕСКО, заявивши про це в 2001 році на науковій конференції. Але широко це свято вперше відзначали вже 10 листопада 2002 року.

zv3bvoad4bi

Сучасні представники молодого покоління мають декілька приводів для святкування дня молоді. Міжнародний день молоді щорічно відзначають 12 серпня а Всесвітній день молоді завжди святкують 10 листопада. Представники молоді зазвичай святкують свій день дуже шумно та весело. Свято було встановлене на честь річниці з дня заснування Всесвітньої федерації демократичної молоді в 1945 році. Тоді 10 листопада в Лондоні завершилася тижнева Всесвітня конференція молоді. Її проведення ініціювала Всесвітня рада молоді, створена для участі в боротьбі з нацизмом. На конференції 1945-го року були присутні представники 63 країн. А в цілому рух об'єднав 30 мільйонів людей по всьому світу.

Сьогодні свято відзначають активісти руху, які займаються питаннями миру на планеті, захисту прав молоді, незалежності націй, боротьби з расизмом та захистом здоров'я молодого покоління.

Безпосередньо 10 листопада зазвичай проводяться фестивалі молоді та студентів. Перший такий фестиваль всесвітнього масштабу відбувся в 1947 році у Празі.

1415605740_youngs1

10 листопада — професійне свято бухгалтерів, тобто Міжнародний день бухгалтерії або День бухгалтера. Це свято було створено, незважаючи на те, що в багатьох країнах існують національні свята бухгалтерів.

Вибір дати для цього свята безпосередньо пов'язаний з публікацією книги Луки Пачіолі «Все про арифметику, геометрію та пропорцію». Ця важлива для історії бухгалтерської справи подія відбулася 10 листопада 1494 року. Тоді венеціанський письменник зібрав всі дані з математики, якими володіло на той момент людство, щоб систематизувати їх в одній книзі. Бухгалтерська справа докладно описувалася в розділі «Про рахунки та інші записи». Там можна було знайти інформацію про роботу бухгалтерів Венеції. Сьогодні Луку Пачіолі називають автором найпершої книги про бухгалтерський облік. Міжнародний день бухгалтерії — це, звичайно ж, привід згадати письменника, чиї роботи стали основою бухгалтерської роботи на наступні чотири століття. Більш того, його праця настільки цінна, що була видана до того, як винайшли книгодрукування.

den_buhgaltera

Іменини сьогодні святкують Параски, Максими, Неоніли та Нестори.

Вибір читачів за тиждень

Відео