Олег Снітовський

Талановитий митець з Тернополя отримав державне визнання (фото)

Zastavka01-Copy-3

Тернопільського художника нагородили високою відзнакою

За значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність

художника - кераміста з Тернополя Євгена Овчарика нагороджено високою відзнакою. Йому, як йдеться у відповідному Указі Президента України, присвоєно звання «Заслужений художник України».

Євген Овчарик – унікальний художник-кераміст, відомий не тільки в Україні, але й у багатьох країнах світу. Головна ознака його творчості – це створення нестандартних форм у порцеляні, експерименти в декоративному розписі, постійний пошук нефігуративного художнього зображення. Особливим авторським стилевим рішенням у  творчості Євгена Овчарика є його унікальні ікони, втілені у фарфорі. У цих творах він майстерно поєднує традиційні та канонічні манери зображення із власним авторським баченням.

Кожен його твір - високохудожній, виконаний настільки досконало, що дивує своєю витонченістю й довершеністю. Майстер працює з нестандартними формами, експериментує і з характером розпису, розробляючи власні фарби, по суті, презентуючи авторський, ще один новітній у порцеляновому світі дизайн-напрям.

Ось як, зокрема, характеризує його творчий доробок головний редактор журналу «Порцеляна», куратор проекту «Порцеляновий ренесанс України» Валерій Завершинський.

- Євген Овчарик пройшов цікавий та довгий мистецький шлях, який містив і традиційний розпис порцеляни та кераміки, і новаторські занурення у модерністичну, не завжди притаманну вітчизняному декоративно – ужитковому мистецтву, художню мову. Наприклад, цікавою і складною є серія художнього розпису кулеподібних порцелянових форм, ( т.зв. пальмеллоід ) виконана майстром у техніці безпредметного бачення. Плями, лінії, штрихи та потоки фарби розглядаються художником як активні образні елементи, які включені до загального естетичного цілого емоційно та композиційно організовано. Гра із простором розпису, фактурно-колористичними акцентами та надзвичайно виразний динамізм дозволяють наочно відчути авторське мислення, образність творів, – каже Валерій Завершинський.

За його словами, елементи дизайн-мислення помітні також і в композитних творах Євгена Овчарика, де порцеляна та дерево перетинаються як матеріал, техніка і специфічне мовлення . Передусім, це порцелянові картини, що нагадують українські «складені» - образи із дерев’яними віконницями.

Окремим авторським стильовим рішенням є унікальні порцелянові ікони, які вже давно супроводжують творчі пошуки Євгена Овчарика. Ці твори виступають в якості програмних робіт художника, що намагається сполучати традиційне та, певною мірою, канонічне із вільним авторським баченням.

Вітаємо нашого талановитого земляка із почесним званням і бажаємо нових творчих здобутків, яскравих, непересічних робіт, мистецьких імпрез, які б радували усіх нас.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео