Орест Сарматський

В Україні за роки незалежності розікрали половину с/г земель держпідприємств (Агроновини)

земля

Під час інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державних підприємств, яка наразі триває, з'ясувалося, що за роки незалежності із 1,3 млн га було виведено до 600-700 тис. га Про це заявив міністр економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

За його словами, землі були переведені третім особам різними способами.

- Якщо за документами загальна площа становила 1,3 млн га, то за попередніми підрахунками, з них було вкрадено більше 600 тис. га», — повідомив міністр.Милованов підкреслив, що багато держпідприємств, здаючи землі в оренду, при цьому отримують великі збитки. «Зараз перезавантажуємо систему керівництва державних підприємств. Будемо передавати справи до правоохоронних органів. Державні підприємства із найбільшою кількістю земель мали бути прибутковими, — зазначив Тимофій Милованов.

Посівні площі озимих в Україні скоротились до мінімуму за 10 років

Українські аграрії посіяли понад 7 млн га озимих зернових (93% до прогнозу), що є найменшим показником за останні 10 років.

Як говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), про це свідчать оперативні дані Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Із вказаних площ пшеницею засіяно 5,7 млн га (93%), житом — 119 тис. га (97%) та ячменем — 874 тис. га (95%).

- Через посуху темпи осінньої посівної кампанії відстають від минулорічних. Брак ґрунтової вологи змусив аграріїв відкласти посівні роботи до настання більш сприятливих умов. Наразі збігли всі строки, необхідні для отримання сходів, продуктивного кущення рослин та загартування до несприятливих умов зимівлі зернових культур. Це, в свою чергу, в результаті призведе до того, що прогнозні обсяги посівної озимих зернових не будуть виконані у повному обсязі, оскільки збільшується коло ризиків. Пізні посіви мають гіршу зимостійкість та продуктивність рослин, збільшується ймовірність вимерзання культур, пересіву площ ярими культурами, все це ставить під загрозу майбутній врожай, — пояснюють в УКАБ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео