ОСББ як приклад: історія успішного чортківського об’єднання

DSC_0105

У Чорткові є приклади різних за рівнем ефективності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Втім рівнятися є на кого. Як створити успішне ОСББ, знають мешканці будинку на вул. Незалежності, 76.  Про історію будинку розповів голова правління Іван Николайчук.

Будинок побудований у 1984 році, раніше обслуговувався КП «Чортків-дім», а вже минув майже рік, як мешканці будинку вирішили створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. У будинку 3 під’їзди, 5 поверхів та 45 квартир.

Хто був ініціатором створення ОСББ?

– Ініціаторів створити ОСББ було багато, але ніхто не хотів за це братись. Оскільки я безробітний, взяв це на себе. Коли почав робити документи, більше нагадував сліпе кошеня, бо блукав від одного кабінету до іншого безрезультатно. Втім з часом втягнувся і тепер все не виглядає  так важко.

Які були проблеми з будинком до створення ОСББ?

– Орієнтовно на 80% були зруйновані водяні та каналізаційні труби. Ремонтувати там вже не було що. Тож повністю замінили всі трубопроводи, а також встановили три фільтри очистки води. Окрім того, порозводили труби так, що у випадку якогось форс-мажору навіть дитина зможе без проблем перекрити воду на своєму стояку у підвалі, не позбавляючи води весь будинок. Також працюємо над заміною загальнобудинкової проводки. Гроші збираємо самі, а ще скористались «Програмою підтримки та стимулювання створення ефективних ОСББ у місті Чорткові на 2018-2020» та отримали 50 тис. грн з міського бюджету за створення ОСББ.

Який розмір внеску на утримання у вашому будинку?

– 2,75 грн за 1 метр квадратний. Платять жителі 44 з 45 квартир. За місяць збираємо орієнтовно 5 тисяч гривень. Вистачає і на оплату освітлення, і на оплату майстрів, якщо щось вийде з ладу, ще й відкладаємо.

Чого ще вдалось досягти за рік?

– Один з наших важливих успіхів – модернізація освітлення. Повністю освітили підвал та під’їзди енергозберігаючими лампочками, за місяць споживаємо лише 35 кВт зі всього будинку. Також встановлюємо сучасні двері та вікна у під’їздах. Ще одна велика та важлива перемога – спільно з міською владою вимостили біля будинку бруківку. Ми оплатили роботу та матеріали, а саму бруківку придбали за кошти бюджету міста. Тепер збираємо кошти на ремонт дороги.

Мешканців ОСББ «Незалежності, 76» можна ставити у приклад. Вони вже давно забули проблеми із комунальниками, про темні та холодні під’їзди. Більшість мешканців переконані, що створення ОСББ – хоч і непроста, зате вигідна справа. Та й практика показує, що об’єднання співвласників – чи не єдиний варіант наведення справжнього порядку в багатоквартирному будинку.

За інф. ЧМР

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео