Оксана Бучко

На Тернопільщині стане менше ОТГ?

78285140_10213252477701476_770724309239857152_o

Тернопільщина стала лідером щодо кількості утворення об’єднаних територіальних громад від початку реформи децентралізації. Їх на даний час є 49, ще у чотирьох завершується процес формування. Проте, після завершення реформи такий показник може скоротитись через те, що громади визнають неперспективними.

На днях відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою Тернопільської області. Представлено два варіанти територій ОТГ, які охоплюють всю територію Тернопільської області. Пояснюють такий поділ показниками фінансової спроможності, кількості жителів, дітей, наявної інфраструктури та площі території. Як зауважує представник ВО «Свобода» Олег Сиротюк, два варіанти передбачають скорочення понад 20 ОТГ. Водночас великим запитанням залишається врахування думки громади під час поділу. Адже останнє засідання з підготовки пропозицій перспективного плану не анонсувалось на сайті адміністрації.

Щодо Тернопільського району, в обох варіантах залишаються Великогаївська, Байковецька та Острівська (Мишковичі, Настасів) громади, можливо Білецька, звертає увагу радник голови в Тернопільська районна рада Олег Грушицький.  Селище Велика Березовиця та Петриків також поки бачать в Тернополі.

- Досить незрозуміла доля Великобірківської громади, яку ОДА бачить в приєднанні до Байковецької, не зважаючи на вибори 22 грудня цього року, - продовжує він. - Виходить, що її бачать неспроможною і дадуть проіснувати рік або і менше, але все ж вибори будуть. Настасівська ОТГ, не зважаючи на дуже високі економічні показники, через малу територію та кількість населення планують долучити до Острівської й це, на щастя, враховує думку жителів. Дивна ситуація з Підгороднянською громадою, якої на карті нема, хоча по показниках має право існувати. Майбутній громаді доведеться відстоювати своє право на консультаціях з ОДА. Білецька ОТГ в перспективному плані є! І хоч лише в одному з 2 варіантів, та позицію свою захистити можна. На карті до вже створеної громади долучено села Дітківці, Мшанець та Хоми, і це також враховує позицію сіл, які весною 2019 року прийняли рішення долучитись до Білецької ОТГ. За методичними рекомендаціями громада спроможна та має право на існування, лишилось лише представити нашу позицію в ОДА.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«258663,258665,258666,258667»]

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео