Орест Сарматський

Громадам Тернопільщини у Києві розповіли, як шукати гроші для розвитку (фоторепортаж)

У столиці України завершилася третя конференція партнерів DOBRE «Стратегічний розвиток та інвестиції».

Така конференція уже традиційно стає своєрідним майданчиком для того, що цікавить кожну громаду: як привабити потенційного інвестора та мотивувати його до співпраці, обрати вірну інвестиційну стратегію та підняти свою інвестиційну привабливість.

03
03

02
02

11
11

Понад 400 учасників, серед яких представники 75 об'єднаних громад, інвестиційних фондів, фінансових установ, великого та локального бізнесу, проектів міжнародної технічної допомоги, центральних та регіональних органів влади упродовж двох днів вели активний діалог щодо розвитку спроможності громад.

04
04

Йшлося і про земельну реформу, інвестиційний та туристичний потенціал громад та можливості його розвитку, побудову атмосфери довір’я між інвесторами та представниками об'єднаних громад, пошук рішень для пришвидшення місцевого економічного розвитку.

05
05

06
06

Процес децентралізації буде завершений у наступному році. Головне, щоб усі громади сформувалися у спроможні і були здатні вирішувати проблеми та створювати умови для розвитку. На цього наголосив виходець з Тернопільщини, заступник  Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

01
01

За його словами, зараз головне завдання – створення спроможних громад, своєрідних «острівців», на яких можна забезпечити комплексний розвиток.

– Основний критерій спроможної громади – це  наявність 250 дітей шкільного віку, 100 дітей дошкільного віку та нероздільність території. Але найважливішим критерієм спроможності є наявність людей у громаді,  які готові взяти на себе відповідальність і вирішувати завдання децентралізації – не об’єднання, а створення умов для розвитку, – підкреслив В’ячеслав Негода.

У рамках конференції розглядалися й найкращі практики управління активами та фінансами для стимулювання економічного зростання. Серед презентацій успішних прикладів громад варто виділити виступи представників Тернопільщини. Так, заступник міського голови Теребовлянської ОТГ Тарас Вітківський поділився досвідом самоврядного контролю у підвищенні ефективності управління земельними ресурсами.

08
08

А голова Лановецької ОТГ Роман Казновецький та спеціаліст із комунікацій цієї громади Юрій Матевощук розповіли про культурні проекти, які реалізують на Лановеччині.

07
07

Зокрема, йшлося про створення і діяльність Культурного центру Єловицьких.

09
09

Досить цікавим був виступ представника Теребовлянської громади Ірини Слободян. Вона розповіла про те, як в громаді приваблюють туристів, уміло використовуючи історичну спадщину краю.

10
10

Конференція у Києві відбувалася під егідою програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) та спільно з партнером програми Українським кризовим медіа-центром.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео