Як виправити помилку в правовстановлюючих документах?

notarius-810x446_c

Одна невірно написана літера чи цифра в документах, таких як свідоцтво про народження чи одруження, свідоцтво на право власності чи право на спадщину, договорі купівлі-продажу чи дарування може стати причиною проблем для власників таких документів. Помилки в документах особливо часто зустрічаються в документах виданих до 2000 року, а саме помилки в прізвищах та іменах осіб, які стали причиною невірної транслітерації з російської мови, тощо. Так, частими є випадки, коли в свідоцтві на право власності на будинок в прізвищі власника допущена помилка. В звичайних умовах це може і не завдавати власнику незручностей, проте, проблеми почнуться коли особа, наприклад, забажає продати будинок.  Нотаріуси просто відмовляться вчиняти будь-які дії стосовно цієї нерухомості, поки описка не буде виправлена. Виправити помилку в правовстановлюючих документах можна двома шляхами:

  • Позасудовий: коли особа звертається з заявою про виправлення помилки в документі, до органу який його видав. Цей варіант, можливий лише тоді, коли описка сталася за вини працівників цього органу;
  • Судовий: шляхом подання заяви до суду. Такі справи розглядаються в порядку окремого провадження, та належать до категорії справ «про встановлення факту, що має юридичне значення».
Детальніше про судовий спосіб виправлення помилки в правовстановлюючих документах:
  • У заяві до суду повинно бути вказано який факт заявник просить встановити та з якою метою, причини неможливості отримання або відновлення певних документів та докази на підтвердження цього факту. Наприклад, якщо в свідоцтві про одруження вказано прізвище одного і з подружжя із помилкою, варто описати цю ситуацію, подати докази на підтвердження таких фактів (наприклад паспорт особи, свідоцтво про народження в яких прізвище зазначено правильно) та зазначити, що особа уже зверталася в органи РАЦСу, проте ці органи рекомендували особі для вирішення цієї проблеми звернутися до суду.
  • Заява подаються до суду за місцем проживання особи;
  • За подачу такої заяви прийдеться оплатити судовий збір в розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу  (384 грн.20 коп.).
  • Під час судового розгляду, суд встановлює що документ, виданий певній особі, в дійсності їй належить, але суд не вправі вносити виправлення у цей документ.
  • На підставі судового рішення про встановлення факту, що має юридичне значення особа може в подальшому оформити майнові чи немайнові права.
Такі справи не є юридично складними, проте приносять зайвих клопотів і займають чимало часу, тому, хочеться порекомендувати усім уважно вивчати документи, та в разі виявлення в них помилок негайно вимагати їх виправлення. Адвокат, керуюча АО «Твій адвокат» Ольга Боднар, 380673513500

Вибір читачів за тиждень

Відео