Український Лувр: оригінали полотен Пікассо, Малевича і Кандинського можна побачити у селі на Харківщині (фото, відео)

slide_1

Йдеться про Пархомівський історико-художній музей, розташований у селі Пархомівці Краснокутського району Харківської області. Його заслужено визнано одним з кращих сільських музеїв України.

Особливістю є те, що тут зберігаються унікальні колекції мистецтва та предмети старовини, до створення яких доклали руку митці зі світовим ім'ям.

800px-Зал._Пархомівський_художній_музей,_Пархомівка_Харківська
800px-Зал._Пархомівський_художній_музей,_Пархомівка_Харківська

Музей у 1955 році на базі місцевої середньої школи заснував вчитель історії Панас Федорович Луньов.

В основу першої експозиції лягла приватна колекція Луньова. Згодом до розвитку проекту долучилися учні історика, яких він об'єднав в гурток «Юний історик», а пізніше — в історико-мистецький клуб «Райдуга».

З часом музей підтримали харківські художники, які в перші роки його існування подарували близько 50 творів. Довго допомагав йому і Музей образотворчих мистецтв імені Олександра Пушкіна, Ермітаж, Спілка художників СРСР. Сільський музей встановив тісні зв'язки з Російським музеєм у Санкт-Петербурзі (за СРСР — Ленінград), Третьяковською галереєю, Об'єднанням музеїв Московського кремля. Практична і методична допомога надходила від харківських художнього та історичного музеїв.

18699_800x600_4
18699_800x600_4

Багато років сільський музей підтримував тісні стосунки з відомими майстрами образотворчого мистецтва — Сергієм Коньонковим, Володимиром Фаворським, Михайлом Ромадіним, Євгеном Вучетичем, Борисом Неменським, Іваном Їжакевичем та багатьма іншими.

Згодом Пархомівський сільський історико-художній музей перетворився у своєрідний культурно-освітній осередок. Вже у 1960-ті роки він стає відомим далеко за межами України. Багаторічна дружба пов'язує Пархомівський музей з Дрезденською картинною галереєю, берлінським Боде-музеумом, які неодноразово запрошували до себе «райдужан» для знайомства з шедеврами світового мистецтва.

Лише у 1986 році він одержав статус державного культурно-освітнього закладу — стає автономним відділом Харківського художнього музею.

rus_art_01
rus_art_01

Сьогодні музей налічує кілька сотень експонатів, починаючи від давньоєгипетської пластики, закінчуючи сучасним мистецтвом.

Серед найцінніших творів — картини голландців ван Рейсдала, ван Дейка та де Хоха, гравюри італійського майстра XVIII століття Джованні Піранезі. Музей володіє й унікальними як для України роботами Пабло Пікассо — 2 картини, зокрема і всесвітньо знаний твір митця «Голуб миру», які подарував музеєві відомий російський літератор Ілля Еренбург, та 2 зразки «пікассівської» кераміки.

hv5g_
hv5g_

Вхід у музей - платний: 10 грн для дорослих та 5 грн - дітям. Експозиція працює щодня, окрім понеділка та вівторка, з 09:00 до 17:00. У зимовий час - з 08:00 до 16:00. Детальніше можна дізнатися ТУТ.

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео