Що робила у Чорткові італійська режисерка (фото)

DSC_0754

У четвер, 5 грудня, у сесійній залі Чортківської міської ради відбулася спеціальна подія Мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA-2019, приурочена до 80-х роковин вигнання нацистів з України – перегляд та обговорення фільму «Шлях до гір» з участю його режисерки Міколь Рубіні.

Пресслужба Чортківської міської ради поспілкувалась з італійською режисеркою, аби з перших вуст дізнатись про її українське коріння, а також про те, що собою являє її документальний фільм.

Мій дідусь з села Ямна Івано-Франківської області, бабуся – з Одеси. Згодом емігрували до Італії. Там я і народилась, тепер працюю як артист та режисер.

Ми приїхали у карпатське село, щоб знайти будинок, де народився мій дідусь, і знімали процес пошуків на камеру.

Фільм розповідає про пошуки власного коріння, про тих людей, які пам’ятають ті складні часи, коли був молодим чи взагалі ще зовсім маленьким мій дідусь. А головне – у фільмі ми вивчаємо, чи бережуть вони цю пам'ять, як до неї ставляться зараз та чи передають її наступним поколінням такою, якою вона була насправді.

DSC_0756
DSC_0756

DSC_0752
DSC_0752

Коли шість років тому я вперше приїхала в Україну, то зрозуміла, що фільм про ті страшні часи потрібно знімати вже. Адже людей, які могли б розповісти справжню історію, з кожним роком стає все менше. Надзвичайно важливо пам’ятати це наше спільне минуле, щоб більше ніколи не повторити таке у майбутньому.

Фільм вже демонстрували у Києві, Львові та Тернополі. А ще в Італії, Німеччині, Франції, Австрії. Реакція людей бувала надзвичайно різною. Одні із захопленням дивились, інші – плакали, було помітно, що це для них важливо, ще інші – проявляли агресію.

DSC_0755
DSC_0755

DSC_0751
DSC_0751

За інф. ЧМР

Фото ЧМР

Вибір читачів за тиждень

Відео