У Кременецькому районі провели заходи до дня безоплатної правової допомоги (фото)

4

10 грудня під час Всеукраїнського дня безоплатної правової допомоги фахівці провели декілька заходів, аби пояснити громадянам важливі та хвилюючі питання.

У рубриці «Право знати все про право!» на хвилі 100,5 FM директор місцевого центру Валентина Вербицька  розповіла  про завдання, функції  місцевого центру  та  про  відкритість  та доступність  системи  безоплатної правової допомоги. Зокрема,  слухачів  ознайомлено  з  категоріями осіб, яким безоплатна вторинна правова допомога гарантується державою, забезпечуючи таким чином  рівний  доступ до правосуддя, правової інформації та консультації  та  можливість  захисту прав людини. Так,  особи,  що мають  право на БВПД,  можуть скористатися низкою  правових послуг, таких як  захист,  представництво інтересів та складання процесуальних документів.

1
1

Проведено захід «Запитай в адвоката» участь  у якому прийняли    директор  та фахівець місцевого центру  Валентина Вербицька  та Ірина Бурченюк    адвокат системи БПД Віталій Сідоров,  учні 8-го класу Кременецької СЗОШ І-ІІІ ст. № 2 та   студенти-екологи  Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка.

Метою  заходу було підвищення правової свідомості та обізнаності про безоплатну правову допомогу  учнів та  студентів.  Присутні  активно   задавали  запитання,  зокрема щодо діяльності  адвокатів, правил адвокатської  етики та  особливостей допомоги вразливим категоріям громадянам,  а також про права та  обов’язки  затриманих  осіб,  зокрема неповнолітніх. Адвокат надав вичерпну відповідь  на усі запитання та  розповів про правові  проблеми, з якими він стикався  підчас  здійснення  адвокатської  діяльності.

2
2

Також,  учням 10-го класу Кременецької ЗОШ І-ІІІ ст. № 4 та  всім охочим  було проведено   екскурсію  у місцевому  центрі з  детальним обговоренням  функціональних обов’язків кожного відділу, практики  діяльності місцевого центру та системи  безоплатної  вторинної правової  допомоги. Працівники місцевого центру Тетяна Точинська, Наталія Бобрик та Ярослав Лис  ознайомили учнів з системою безоплатної правової допомоги, етапами її створення, з їх правом на правову допомогу, яке гарантоване ст.59 Конституції України, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та порядком роботи місцевого центру, функціями та напрямками роботи відділів центру, та надано  відповіді  на численні запитання. Також,  фахівці місцевого центру разом з учнями розібрали життєві ситуації, які були запропоновані присутніми і роз’яснили їм незрозумілі положення діючого законодавства.

Крім того, Кременецьким  районним будинком  дитячої творчості, за  підтримки  та участі  Кременецької  районної ради та місцевого центру - організовано  конкурс  малюнку  «Право  очима  дітей».  Метою заходу було  сприяння  формуванню правової обізнаності   дітей та учнівської молоді. У  даному заході  взяли участь вихованці різноманітних  гуртків, зокрема  учасники художнього гуртка підготували конкурсні малюнки. Більшість малюнків  відображають розуміння дітьми їх основоположних прав,  таких як  право на ім’я, право на відпочинок,  право на сім’ю, право на навчання. Усі малюнки  яскраві та  позитивні. Журі вирішило  не визначати переможця конкурсу, так як  всі  малюнки  гідні нагороди. Також  в  рамках  даного  заходу  вихованці  будинку  дитячої творчості  підготували виступ на тему «Права дитини».

7
7

На  завершення  дня, працівницями  центру  Ольгою Бондар та Іриною  Бурченюк  у  Кременецькому  ліцеї  ім.Уласа Самчука  представили учням навчально-розважальну настільну правову гру «Правова монополія» та було запропоновано  розбитися на групи  та обрати  капітана,  який  представлятиме команду. Приємно було спостерігати, як  учасники  зосереджено та уважно ставляться до ігрового процесу та серед них розвивається здорова конкуренція, а головне кожний учасник гри хоче проявити себе та показати свої знання. Ігрова форма   навчання є однією  з   найефективніших  методів  засвоєння  знань,  тому не випадково працівниками  центру  використано дану методику для  проведення заходу.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скап - зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.

5
5

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проєкту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Вибір читачів за тиждень

Відео