Орест Сарматський

Вже відомо про деяких іноземців, які орендують землю на Тернопільщині (інфографіка)

lands (Copy)

Оприлюднено інтерактивну мапу оренди с/г угідь іноземцями

4 мільйони гектарів або площа Швейцарії – щонайменше стільки с/г земель орендують іноземні інвестори в Україні.

Про це повідомляє «Екодія», демонструючи відповідну інтерактивну мапу.

– Мета цієї карти – показати кількість угод, масштаб вже існуючої акумуляції земель іноземними інвесторами та закликати уряд до ефективного контролю за концентрацією земель через оренду чи отримання її у власність, – йдеться у повідомленні.

Зокрема, повідомляється, що сьогодні зосередження земель у руках міжнародних інвесторів складає не менш ніж 10% (4 мільйони га) с/г земель нашої країни. Такий рівень концентрації земель міжнародними гравцями став можливим через укладення договорів оренди з власниками земельних ділянок, а також придбання корпоративних прав компаній із землею в оренді.

Щодо Тернопільщини, то тут, згідно з даними карти, зафіксовано 35 локацій – земельних ділянок сільськогосподарського призначення, де господарюють іноземці. Наприклад,  біля Збаража орендар Magyar Farming Company Ltd орендує 4 800 га.  Материнська компанія, країна: Мадяр Фармінг Компані Лтд – Сполучене королівство Великої Британії та Північної Ірландії. А в Іванчанах Збаразького району майже 600 га орендує Новагріс, Мрія Фармінг, Тернопіль ТОВ Україна.

У Добриводах – 315 га орендує  Лемківська Мрія ТОВ, Публічний інвестиційний фонд (ПІФ) Саудівська Аравія. Майже 29,5 тис га біля Гніздичного на Збаражчині орендує Філія Рідний край, МХП СЕ Кіпр, неподалік Тернополя 44 тис га орендує Кернел Холдинг із Саудівської Аравії. А ще є орендарі із материнськими компаніями з Люксембургу, Нідерландів…

Наостанок процитуємо координатора ініціативи Land Matrix в Україні Михайла Амосова,який каже, що «…в умовах зміни клімату інтенсивне землекористування, спрямоване на отримання максимального прибутку, призведе до втрати такої важливої частини екосистеми як ґрунти. Ми рекомендуємо владі швидше налагодити ефективний контроль Держекоінспекції за землекористуванням в Україні, зокрема за компаніями, що контролюють десятки тисяч гектарів земель по всій країні».

Нагадаємо, що 13 листопада 2019 року Верховна Рада підтримала 240 голосами законопроект від аграрного комітету №2178-10 у першому читанні. Згідно з ним, іноземці зможуть купувати українську с/г землю не раніше 2024 року. Затвердженими лімітами на концентрацію земель у власності однієї фізичної чи юридичної особи стали: 0,5% сільськогосподарських земель країни або 210 тисяч гектарів; 8% сг земель області; 35% сг земель територіальної громади.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео