Дарія Шевченко

Тернопільські школярі влаштували Андріївські вечорниці (фоторепортаж, відео)

У Тернопільській загальноосвітній школі 1-3 ступенів № 27 імені Віктора Гурняка вчора, 12 грудня, панувала особлива атмосфера. Напередодні свята Андрія Первозванного учні 8-их класів разом з вчителями влаштували вечорниці. Молодь відтворила усю таємничу атмосферу, вдаючись до народних пісень, танців, розважально-ігрових народних традицій.  

IMG_2989
IMG_2989

Український колорит святкування дня Андрія учні втілили у коломийках та жартах, присвячених стосункам між чоловіком та жінкою. На захід діти запросили своїх батьків, аби продемонструвати їм, що у сучасному світі вони продовжують традиції народу.

IMG_2962
IMG_2962

Восьмикласниці гадали, яка доля їх чекає, як зватиме майбутнього судженого та хто з них першою вийде заміж. Вони поділились, як готувались до проведення вечорниць.

IMG_2967
IMG_2967

- Підготовка до свята тривала майже місяць. Під час неї ми намагались додати до сценарію якомога більше традицій, щоб було всім цікаво, а особливо нашим батькам. Нам було важливо, щоб всі пригадали, як вони ворожили на Андрія у часи своєї молодості, - ділиться восьмикласниця Христина.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«263026,263027,263028»]

- Під час свята ми використали багато народних традицій, серед яких кусання калини, ворожіння на нитці, варениках, воді, переставляння чоботів і так далі. Ми хотіли відтворити все те, що було в давнину, і мені здається, що нам це вийшло. Було багато традицій, про які ми не знали до підготовки вечорниць, проте тепер будемо щороку ворожити, як колись це робили наші батьки, - розповідає учениця Анна.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«263029,263030»]

Парубки також не відставали від дівчат, вони брали участь у ворожіннях та, згідно з традиціями, обирали собі дівчину, яка сподобалась. Наприкінці заходу учні та гості свята пригостились варениками та пампухами.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«263031,263032,263033»]

Фото, відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео