Тамара Коблик

13 грудня в історії Тернопільщини

13

Цього дня народилися:

Дейкало Ігор (1952, с. Чабарівка Гусятинського району) — український вчений у галузі клінічної хірургії та ендокринології. Доктор медичних наук (2003).

Дейкало_Ігор_Миколайович_-_16043593
Дейкало_Ігор_Миколайович_-_16043593

Кушнір Руслана (1971, с. Ванжулів, Лановецького району) – голова Лановецької райради.

кушнір
кушнір

Мандзюк Микола (1902, Кривче, Борщівського району — 1969, Вінніпеґ, Канада) - українсько-канадський громадський і політичний діяч у Манітобі, за фахом адвокат; з 1957 р. посол до федерального парламенту від прогресивних консерватистів.

Цей день в історії Тернопілля:

13 грудня 1918 року – до Тернополя, тодішньої столиці ЗУНР, прибувають члени британської місії у румунському місті Ясси капітан Джонстон і поручник Бідерман, щоб вияснити «відносини і настрій у нашій державі». Відвідав Тернопіль також член французької місії поручник Віллєм. Налагоджуються перші контакти уряду ЗУНР з представниками країн Антанти.

13 грудня 1919 роках – загинув уродженець Збаражчини, військовик, підполковник армії УНР Андрій Клим. Під час Першої світової війни - командант в австрійській армії; у період Директорії УНР - в окремому корпусі січових стрільців, командант ставки при Генеральному штабі Армії УНР.

13 грудня 1951 року – в бою загинув сотник УПА, командир ТВ-23 «Магура», крайовий провідник ОУН «Карпати», уродженець с.Нагірянка (тепер - Бучач) Ярослав Косарчин. Лицар Срібного Хреста Бойової Заслуги 2-го класу. Похований на Нагірянському цвинтарі Бучача поряд з іншими учасниками визвольних змагань.

13 грудня 1971 року - виконком Тернопільської обласної ради оголосив об'єктами природно-заповідного фонду: карстову печеру Двох озер (Завдовжки 54 м. Розташована поблизу с.Кривче Борщівського району); девонські відслонення на південній околиці с.Кривче (під охороною потужна товща зеленувато-сірих аргілітів із прошарками глинистих вапняків, у яких багато решток викопної фауни (брахіоподи, морські лілії, наутилоїди та інші); вікове дерево Скала-Подільський дуб.

13 грудня 1985 року – в США помер диригент, громадсько-культурний діяч, уродженець с.Нижчі Луб'янки Збаразького району Іван Атаманець. Від 1913 - в США 1926 заснував Український національний хор «Думка» в Детройті, з яким до 1953 виступав у США та Канаді.Керував українською школою, духовим оркестром, хором ім.М.Лисенка. Почесний голова Комітету українських студій в Іллінойському університеті.

13 грудня 2007 року – у Тернополі помер вчений у галузі історії, спортивний і громадський діяч, доктор історичних наук, професор Богдан Трофим’як. У 1955-1961 роках - член збірної команди України з легкої атлетики, неодноразовий призер та чемпіон України з бігу на 3000 метрів із перешкодами.З 1962 р. на викладацькій роботі.

13 грудня 2013 року - кілька працівників міліції Тернопільщини відмовилися «працювати» на Євромайданах та звільнилися.

13 грудня 2013 року - міський голова Тернополя, його заступники та працівники міської ради прийняли рішення віддати половину свого посадового окладу на потреби Євромайдану. Загальна сума коштів, яку зібрали службовці становить 41 тисячу 400 гривень.

13 грудня 2013 року - голова Тернопільської обласної ради Василь Хомінець звернувся до державних службовців та працівників бюджетних установ Тернопільської області із закликом не використовувати адміністративно-владні повноваження у цілях, що суперечать присязі державних службовців.

Пам'ять брата апостола Петра — Андрія Первозваного — вшановують 13 грудня християни, що живуть за Юліанським календарем. Апостола Андрія українці вшановують по-особливому, оскільки саме його вважають тим, хто приніс християнство на «київські гори».

Згідно з переказами, вважається, що Андрій Первозваний проповідував у Причорноморських містах-колоніях, руїни яких і досі існують на Півдні України, зокрема в Херсонесі. Говорячи про проповідь апостола на «київських горах», посилаються на Нестора-літописця, який у «Повісті временних літ» наче процитував слова апостола Андрія до своїх учнів після того, як апостол заночував з ними на березі Дніпра під горами: “Чи бачите гори ці? На цих горах засяє благодать Божа, тут буде місто велике, і Бог збудує багато церков”. І благословивши ці гори, як сказано далі, він піднявся на них і поставив хрест.

За словами літописця, це відбулося саме там, де сьогодні побудований Київ. А місце, де стоїть Андріївська церква —начебто саме та гора, на якій апостол Андрій поставив свого хреста. Тому церква була збудована саме там, незважаючи на досить складний ландшафт.

Андрей-Первозванный
Андрей-Первозванный

13 грудня всі католики світу відзначають День святої Люції — свято на честь мучениці 3 століття нашої ери.

Про цей день говорили, що після нього ночі зменшуються, оскільки за часів юліанського календаря саме 13 грудня наставав день зимового сонцестояння.

Зараз Люція вважається покровителькою світла. Її ж називають цілителькою від всіх хвороб зору. Легенда свідчить про те, що в самої Люції були дуже гарні очі, але вона власноручно виколола їх, щоб не вводити в спокусу якогось юнака.

У багатьох країнах вважається, що напередодні Дня святої Люції відьми танцюють на людних перехрестях, щоб закрутити до смерті чоловіків або хлопців. Саме Тому 13 грудня із селищ завжди виганяли відьом, створюючи різноманітними способами сильний шум. Також люди виготовляли обереги для захисту будинку, сім'ї, всієї худоби від нечисті. Ще в це свято заборонялося працювати, оскільки люди вірили, що це може принести нещастя.

Серед традицій, що стосуються святкування цього дня, можна згадати й народні ворожіння.

sv_lyuciya
sv_lyuciya

Іменини сьогодні святкують Андрії.

Вибір читачів за тиждень

Відео